ciasto drożdżowe bez jajek jest proste

ciasto drożdżowe bez jajek to podstawa wielu potraw! Ciasto można tworzyć wieczorem, pozostawiając w głębokiej misce na zimno, owiniętej folią spożywczą. Do rana czeka na Ciebie delikatne i puszyste ciasto! Pamiętaj, aby dać mu co najmniej 25 minut za każdym razem, ogólnie ciasto drożdżowe jest rozłożone 2 razy przed pieczeniem lub pieczeniem.
prikaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 15 % 8 g
tłuszcze 7 % 4 g
węglowodany 78 % 43 g
239 kcal
IG: 0 / 0 / 100

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj niezbędne produkty. Użyj mąki pszennej najwyższej jakości, oleju roślinnego: tłoczonej na zimno oliwy lub rafinowanego słonecznika, pozbawionego jasnego smażonego aromatu, aby ciasto go nie wchłonęło. Ciepłą wodę można zastąpić mlekiem, wtedy ciasto okaże się bardziej delikatne i bujne.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Dodaj sól i cukier do głębokiej salaterki lub miski. Jeśli planujesz upiec pyszny chleb lub pizzę, do tych przypraw możesz dodać suszony tymianek, rozmaryn, mieszankę włoskich ziół. Cukier należy dodać - wyrównuje sól i aktywuje drożdże.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wlej ciepłą wodę o temperaturze nie wyższej niż 35 C, dodaj 1 łyżkę. mąka pszenna i suche drożdże. Nie dodawaj oleju na tym etapie, ponieważ spowolni wzrost ciasta. Jeśli przypadkowo zapomnisz i wlejesz olej, po prostu rozstaw ciasto nieco dłużej - około 40-50 minut. Dokładnie wymieszaj, aż będzie gładka, możesz nawet ubić, pozostawić pod ręcznikiem na 25-30 minut w ciepłym miejscu.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Ciasto jest uważane za gotowe, gdy na jego powierzchni pojawią się liczne bąbelki i spadną! W żadnym wypadku nie umieszczaj ciasta do proofingu w gorącym piekarniku, kuchence mikrofalowej itp., ponieważ drożdże "nie działają" w temperaturze powyżej 35 C!

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Gdy tylko bąbelki opadną, dodaj pozostałą mąkę pszenną, pozostawiając trochę do ugniatania ciasta, wlej olej roślinny. Zagnieść ciasto. Nie powinien być gęsty, raczej lepki i lepki. Jeśli twoje ciasto jest gęste, to wbijasz je mąką!

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Połóż go na powierzchni roboczej i ugniataj przez około 10-15 minut w mące. Następnie posmaruj ręce olejem roślinnym, przewiń ciasto w dłoniach, tworząc z niego Kolobok i włóż do głębokiej miski. Przykryj ręcznikiem lub szmatką, pozostaw na 25-30 minut w cieple.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Po określonym czasie domowe ciasto drożdżowe bez jajek będzie całkowicie gotowe! Nasmaruj powierzchnię roboczą olejem roślinnym i oderwij kawałki ciasta, tworząc z nich ciasta, białe itp.

ciasto drożdżowe bez jajek jest przygotowywane bardzo prosto, najważniejsze jest, aby mieć wystarczającą cierpliwość i pozwolić mu podejść około 2 razy. Zajmie to około 1 godziny, pod warunkiem odpowiedniej temperatury w pomieszczeniu lub w kuchni, co najmniej 20 C. z takiego ciasta możesz tworzyć ciasta i ciasta, białe i pizzę - jest uniwersalne, Nie świeże i niezbyt słone.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Suche drożdże - 410   kcal/100g

Podobne przepisy