Sałatka ze świeżych ogórków w śmietanie

szybka sałatka z ogórków ze śmietaną! Sałatka jest prosta i znana prawdopodobnie każdemu. Nadaje się na rodzinny obiad lub kolację, spodoba się zarówno dorosłym, jak i dzieciom. Zapraszam do zapoznania się z przepisem dla początkujących gospodyń domowych i miłośników szybkich potraw!
Natalia CybulskaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 17 % 1 g
tłuszcze 33 % 2 g
węglowodany 50 % 3 g
39 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 15 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj wszystkie potrzebne produkty. Zwróć szczególną uwagę na ogórki, zwłaszcza jeśli przygotowujesz sałatkę zimą. Teraz o każdej porze roku możesz kupić dobrej jakości warzywa i owoce, więc preferuj małe ogórki z dużą ilością pryszczów i wyraźnym zapachem świeżości. Weź śmietanę o dowolnej zawartości tłuszczu w zależności od gustu: z 10% sałatka będzie łatwiejsza, z 30% - bardziej satysfakcjonująca.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Dobrze umyj ogórki. Jeśli masz warzywa sklepowe, najlepiej użyć specjalnej szczotki i środka do mycia warzyw i owoców. Warzywa sklepowe są traktowane różnymi gazami i parafiną, więc wszystko to należy zmyć.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Odetnij tyłki ogórków. Pokrój go na pół koła. Zasadniczo możesz użyć dowolnego rodzaju cięcia, od cienkich kółek po małe kostki - nie ma to wpływu na smak.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dobrze umyj warzywa, pamiętaj, aby je wysuszyć - w przeciwnym razie przyklei się do noża. Posiekaj warzywa w dowolny dogodny sposób. Ostatnio używam do tego nożyczek kuchennych - bardzo wygodne. Chcę również zauważyć, że absolutnie nie musi to być koperek - zmieści się każda świeża zieleń. Może wolisz kolendrę i pietruszkę, a dla kogoś idealną zielenią będzie zielona cebula lub rukola. Wybierz według własnych upodobań!

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Połącz koperek, ogórki, dodaj posiekany czosnek. Wolę zetrzeć czosnek na drobnej tarce, ale można go posiekać nożem lub przepuścić przez prasę. W przypadku braku świeżego czosnku można również użyć czosnku w proszku. Na tym etapie możesz również dodać do sałatki ulubione przyprawy i przyprawy. Ktoś woli pieprz taką sałatkę, a ktoś wręcz przeciwnie, dodać słodką paprykę.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dopraw sałatkę kwaśną śmietaną, najlepiej gęstą, domową. W przypadku braku kwaśnej śmietany możesz wziąć lekki jogurt, na przykład grecki. Lub po prostu dopraw majonezem. Sprawdź sałatkę pod kątem soli - sól do smaku.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Podawaj taką sałatkę z mięsem, rybą lub jako samodzielne danie. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Świeże ogórki - 15   kcal/100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Sól jodowana - 0   kcal/100g

Podobne przepisy