skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj wszystkie niezbędne składniki. Zwróć szczególną uwagę na wybór sosu sojowego. Teraz w sklepach jest wiele tanich analogów sosu sojowego, ale nie goń za ceną - kupuj tylko naturalnie ugotowany sos sojowy. I oczywiście sos, który mówi, że powinien być nie zadziała używać do duszenia lub marynaty. Z cytryny potrzebujemy soku z połowy cytryny, więc możesz wziąć gotowy sok z cytryny wyprodukowany fabrycznie.
Krok 2:
Dodaj sok z cytryny do sosu sojowego. Jeśli wyciskasz sok bezpośrednio z cytryny, najpierw umyj go bardzo gorącą wodą, możesz nawet poparzyć cytrynę wrzącą wodą-w ten sposób da znacznie więcej soku. Polecam również użycie małego sita, aby pestki cytryny nie dostały się do soku.
Krok 3:
Dodaj miód. Może to być absolutnie każdy, ale koniecznie naturalny, a nie Produkt miodowy. Jeśli twój miód jest zbyt gęsty, podgrzej go dosłownie przez 10 sekund w kuchence mikrofalowej lub w łaźni wodnej. Używam miodu kwiatowego.
Krok 4:
Dodaj musztardę. Może być również absolutnie dowolny: ziarnisty, Dijon, Francuski. Używam zwykłej rosyjskiej ostrej musztardy. Dozwolone jest zastąpienie musztardy 1 łyżeczką.proszek musztardowy.
Krok 5:
Dodaj zmielony pieprz. Używam mieszanki ostrej papryki, ale wystarczy jeden rodzaj ostrej papryki: czarna lub czerwona. Możesz dodać trochę przypraw do swoich upodobań. Zauważam, że nie wszystkie znane przyprawy dobrze komponują się z sosem sojowym, ale mielony rozmaryn, suszony lub świeży czosnek, a także zioła prowansalskie na pewno się tutaj sprawdzą.
Krok 6:
Dobrze wymieszaj sos. Mieszaj, aż sos będzie gładki, musztarda powinna się bardzo dobrze rozprowadzić.
Krok 7:
Taki sos może być używany jako marynata do mięsa lub kurczaka, jako sos do sałatki warzywnej lub jako sos do ryb i potraw warzywnych. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cytryna - 16 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Miód - 400 kcal/100g
- Musztarda jadalnia - 417 kcal/100g
- Musztarda - 417 kcal/100g
- Sos sojowy - 51 kcal/100g
- Papryka ostra mielona - 21 kcal/100g