marynata musztarda sos sojowy miód

Uniwersalny, oryginalny, pikantny, niezwykły smak! Marynata z musztardy, sosu sojowego i miodu przygotowana według tego przepisu sprawi, że ryby i mięso, czy to wołowina, wieprzowina czy drób, będą miękkie i delikatne. Połączenie miodu i słonego sosu nada potrawie pikantny, słodko-pikantny smak.
Pirko RitaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 4 % 3 g
tłuszcze 9 % 7 g
węglowodany 86 % 64 g
304 kcal
IG: 31 / 0 / 69

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 15 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić marynatę z musztardy, sosu sojowego i miodu? Przygotuj wszystkie składniki i zapasy potrzebne do przygotowania marynaty. Weź mały, ale głęboki pojemnik, aby wygodnie zagnieść wszystkie składniki marynaty. Najpierw wlej sos sojowy do tego pojemnika. Wybierz sos z minimalną ilością składników — jest bardziej naturalny i smaczny.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Teraz delikatnie dodaj miód do sosu sojowego. Lepiej będzie używać miodu o płynnej konsystencji, ponieważ wygodniej będzie go ugniatać bez podgrzewania. Jeśli jest tylko gęsty miód, podgrzej go, topiąc go w łaźni wodnej w temperaturze nie wyższej niż 40ºC.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj również musztardę do marynaty. Wybrana odmiana musztardy wpływa na smak gotowego dania. Używając na przykład musztardy bawarskiej, gotowe danie okaże się z pewnymi nutami słodyczy. Dodając rosyjską musztardę do marynaty (użyłem jej), danie okaże się ostrzejsze. Używając musztardy Dijon, oprócz smaku charakterystycznego dla tej musztardy, gotowe danie zostanie ozdobione ziarnami.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Za pomocą prasy wyciśnij ząbek czosnku bezpośrednio do pojemnika na resztę składników. Dodaj trochę soli,ale tylko trochę, ponieważ sos sojowy zawiera wystarczającą ilość.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Gdy wszystkie składniki marynaty znajdą się w tym samym pojemniku, mieszaj je przez kilka minut, doprowadzając składniki do gładkości. Marynata jest gotowa.

w zależności od wielkości kawałków ryby lub mięsa, które mają być marynowane, zależy również czas, w którym te kawałki znajdują się w marynacie. Tak więc, marynując małe kawałki, czas marynowania zajmie od 1 do 1,5 godziny. Marynowanie, kawałki średniej wielkości, na przykład mogą to być skrzydełka z kurczaka, zajmie od 2-4 godzin. Jeśli konieczne jest marynowanie dużych kawałków, na przykład podudzia z indyka, zajmie to więcej czasu – od 6 do 8 godzin.

przed marynowaniem opłucz rybę lub mięso zimną wodą, usuń nadmiar: żyły, filmy i inne odpady. Kawałki całkowicie przykryj marynatą. Pojemnik, w którym odbędzie się proces marynowania, zamknij pokrywką lub folią spożywczą i włóż do lodówki na wymagany czas. Po procesie marynowania wyjmij pojemnik, z którego wyjmij kawałki ryby lub mięsa, wyciśnij je trochę z nadmiaru marynaty. Następnie wyślij kawałki na rozgrzaną patelnię, do piekarnika lub grilla do pieczenia.

bądź uważny. Jeśli smażysz rybę / mięso na patelni, regularnie obracaj kawałki, ponieważ ze względu na zawartość miodu w marynacie kawałki mogą się palić, co zepsuje nie tylko wygląd gotowego dania, ale także jego smak.

ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili). 

dodając sos sojowy do potrawy, warto wziąć pod uwagę, że ma dość słony smak. Zmniejsz całkowitą ilość soli, w przeciwnym razie ryzykujesz przesolenie.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Miód - 400   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Musztarda stołówka - 417   kcal/100g
  • Musztarda - 417   kcal/100g
  • Sos sojowy - 51   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g

Podobne przepisy