Sałatka Funchoza z koreańską marchewką i ogórkiem

pikantna, aromatyczna sałatka ze szklanym makaronem. Ta sałatka jest przygotowywana bardzo szybko i prosto, pod warunkiem, że jest gotowa marchewka w stylu koreańskim. Taka sałatka może stać się kompletną kolacją - smaczną, satysfakcjonującą i pożywną.
AnnaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
Tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 15 % 4 g
węglowodany 85 % 23 g
130 kcal
IG: 26 / 74 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj określone składniki do przygotowania sałatki. Koreańskie marchewki można zabrać ze sklepu lub samodzielnie ugotować w domu-to prosty proces. Ogórki są świeże, możesz wziąć trzy krótkie lub dwa średnie. Aby przygotować funchozę, zagotuj wodę.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Funchoza musi być przygotowana zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Wyjmij funchozę z opakowania, włóż odpowiednią ilość do głębokiej miski. Wlej makaron do góry wrzącą wodą, aby był całkowicie w wodzie. Pozostaw we wrzącej wodzie na 10-15 minut, od czasu do czasu obracając. Trzeba za nią patrzeć, żeby się nie gotowała.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Gotowy makaron szklany wrzucić do durszlaka, aby szkło nadmiar płynu. W razie potrzeby makaron można pokroić na kilka części lub pozostawić w oryginalnej formie. Wytnij go wygodniej nożyczkami. Możesz również umyć makaron zimną wodą.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Na sałatkę weź głęboką miskę lub salaterkę. Włóż schłodzoną funchozę do salaterki.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Marchewki w stylu koreańskim Dodaj do miski z makaronem. Spuść również cały sok z marchwi i olej.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Umyj świeże ogórki, osusz i pokrój w cienkie paski. Aby to zrobić, możesz użyć koreańskiej tarki do marchwi lub pokroić nożem. Również za pomocą Krajarki do warzyw możesz pokroić ogórek na długie cienkie talerze, a następnie pokroić w cienkie paski.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Sałatka dokładnie wymieszać. Do sosu sałatkowego można użyć sosu sojowego do smaku, koreańskiego sosu marchewkowego, koreańskiego oleju z gotowania marchewki. Jak na mój gust ta sałatka jest dobra i bez dodatku obcego sosu-marchewka daje bardzo bogaty smak, zmienia kolor makaronu i dodaje pikantności bez smaku funchozie. Gotową sałatkę odstawić na dziesięć minut, aby makaron nasiąkłał.

sałatka jest pikantna dzięki koreańskiej marchewce. Aby mieć pewność co do gotowanego dania, koreańskie marchewki można łatwo przygotować w domu. Nie jest to trudne, ale zajmie to trochę czasu, a zatem taka sałatka z funchozą nie jest szybko przygotowana z tego powodu. Ale jeśli wcześniej zrobisz marchewki po koreańsku, kwestia szybkiego lekkiego obiadu lub przekąski zostanie rozwiązana bardzo szybko.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Świeże ogórki - 15   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Makaron Szklany - 351   kcal/100g
  • Koreańska marchewka - 134   kcal/100g

Podobne przepisy