ciasto na pierogi kefirowe

puszyste, przewiewne ciasto na przepyszne pierogi! Ciasto na pierogi kefirowe to prosty przepis, który wymaga tylko pięciu składników. Szybko się ugniata, a praca z nim jest bardzo łatwa. Gotowe pierogi są delikatne, apetyczne i smaczne.
RopotushkaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 16 % 8 g
tłuszcze 2 % 1 g
węglowodany 82 % 40 g
201 kcal
IG: 5 / 0 / 95

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić ciasto na pierogi na kefirze? Przygotuj jedzenie. Weź mąkę najwyższej jakości. Kefir-zawartość tłuszczu co najmniej 2%. Kefir 1-1, 5 godziny przed rozpoczęciem gotowania wyjmij z lodówki. Aby ciasto było bardziej udane, musi mieć temperaturę pokojową. Jeśli nie masz na to czasu, po prostu podgrzej kefir lub rozcieńcz go gorącą wodą. Po prostu bądź ostrożny, upewnij się, że kefir się nie zwija.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Aby zagnieść ciasto, weź głęboką miskę, w której wygodnie będzie wymieszać suche składniki z kefirem. Przesiej ilość mąki wskazaną w przepisie, aby usunąć drobne zanieczyszczenia i nasycić je tlenem. Aby ciasto odniosło sukces, musisz dodać płyn do suchego, a nie odwrotnie.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    W osobnym pojemniku wymieszaj kefir z solą i cukrem, aż całkowicie się rozpuszczą. Dodaj sodę i dokładnie wymieszaj.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Zrób zagłębienie w mące i wlej tam płynny składnik — kefir.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Delikatnie zacznij wyrabiać ciasto, dotykając tylko kefiru i nie dotykając mąki. W ten sposób mąka zostanie dodana stopniowo, a ciasto stanie się jednorodne.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Kontynuuj ugniatanie. Jeśli mąka się skończy, a ciasto jest nadal wystarczająco rzadkie, dodaj trochę przesianej mąki. Może być potrzebny zarówno więcej, jak i mniej od zadeklarowanej ilości. Spójrz na konsystencję ciasta.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Dokładnie zagnieść ciasto. Gdy ugniatanie łyżką stanie się trudne, przenieś ciasto na suchą i czystą poziomą powierzchnię roboczą i zacznij to robić rękami.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Ciasto powinno być lekko sprężyste, ale delikatne i nie przyklejać się do dłoni. Nie rób tego zbyt stromo, aby nie dostać gumowych pierogów. Zagnieść ciasto i pozostawić do odpoczynku, aby gluten dobrze się rozwinął. W tym czasie możesz przygotować nadzienie i zagotować wodę do gotowania pierogów. Zostało mi trochę mąki. Użyłem go do modelowania pierogów.

ponieważ ciasto jest wystarczająco delikatne, po rozwałkowaniu może przykleić się do wałka i powierzchni, rozważ to i obficie posyp je mąką. Zrób pierogi, również posypując ręce mąką. Ich liczba będzie zależeć od wielkości. Ktoś lubi duże pierogi, ktoś bardzo mały. Dostałem około 30 małych pierogów z truskawkami.

ciasto kefirowe daje bardzo smaczne pierogi z różnymi nadzieniami. W połączeniu z takim ciastem uwielbiam jagody i twarożek.

jeśli robisz pierogi z jagodami, lepiej je natychmiast ugotować. Ponieważ jagody, stojąc przez długi czas, dadzą sok, który może wypłynąć z pierogów i pokolorować ciasto.

czy można zastąpić proszek do pieczenia sodą, jak dodać je poprawnie, aby pieczenie było bujne, jak uniknąć nieprzyjemnego smaku sody i więcej, przeczytaj artykuł " proszek do pieczenia czy soda oczyszczona - co jest lepsze?"   

przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Kefir tłusty - 62   kcal/100g
  • Kefir 1% tłuszczu - 38   kcal/100g
  • Kefir beztłuszczowy - 30   kcal/100g
  • Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45   kcal/100g
  • Kefir 2,5% tłuszczu - 53   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g

Podobne przepisy