Stynka suszona

Łatwy w przygotowaniu, Królewski w smaku! Suszony zapach według tego przepisu okazuje się niezwykle smaczny. Ponadto każdy początkujący może go ugotować! Potrzebne będą tylko: ryby, sól i świeże powietrze!
RopotushkaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 81 % 13 g
tłuszcze 19 % 3 g
węglowodany 0 % 0 g
76 kcal
IG: 0 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 4 D
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić suszony zapach? Przygotuj rybę i sól. Weź dużą lub średnią sól. Zapach będzie pasował do każdego rozmiaru. Jeśli ryba jest zamrożona, najpierw ją rozmrozić. Zdejmij opakowanie i włóż rybę do lodówki na 6 godzin przed rozpoczęciem gotowania. Po niewłaściwym rozmrożeniu smak ryby może się zepsuć.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Dokładnie opłucz Pachnidło pod bieżącą wodą, przenieś do durszlaka, aby szklanki miały nadmiar płynu.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Do solenia ryb weź patelnię lub miskę. Wlej trochę soli na dno. Następnie ułóż stynkę warstwami, posypując każdą warstwę solą. Przykryj pokrywką lub folią spożywczą, aby ryba nie pękła i nie była dobrze solona. Pozostaw do solenia na 1 godzinę. W tym czasie 2 razy musisz wymieszać rybę rękami, aby sól była równomiernie rozłożona na wszystkie ryby.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dobrze opłucz rybę pod bieżącą wodą, aby zmyć nadmiar soli. Pozostaw zapach na 15-20 minut w durszlaku, aby szkło woda.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Nawlecz rybę na drut lub nić, powieś w dobrze wentylowanym pomieszczeniu lub na zewnątrz, ale w cieniu. Nie susz ryb w bezpośrednim świetle słonecznym!

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Przykryj pachnidło gazą, jeśli w pomieszczeniu są dostępne owady. Pozostaw rybę do wyschnięcia na 2-3 dni, jeśli jest mała, lub 4-5 - jeśli jest większa.

Stynka to średnio tłusta ryba, doskonale nadaje się do suszenia.

konkretny czas, jaki zajmie ci suszenie, zależy od tego, jak suche ryby lubisz, warunków pogodowych i wielkości ryb. W związku z tym sprawdź stopień gotowości suszonej ryby, dotykając jej w okolicy pleców. Powinien być średni - ani zbyt miękki, ani absolutnie twardy.

zapach można przechowywać w chłodnym miejscu owiniętym w papier. Nie można przechowywać ryby w torbie, ponieważ szybko ulegnie pogorszeniu z powodu braku powietrza.

ponieważ lubię ryby, które nie są zbyt słone, dla mnie szklanka soli na 1 kg drobnego zapachu to za dużo. Weź to pod uwagę, przygotowując zapach tego przepisu.

weź pod uwagę, że jakość i smak gotowego dania w dużej mierze zależy od prawidłowego rozmrażania składników. Jak uniknąć błędów i wybrać najlepszy sposób, przeczytaj artykuł o rozmrażaniu.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Sól kuchenna - 0   kcal/100g
  • Pachnidło - 91   kcal/100g

Podobne przepisy