Sałatka Stołeczna klasyczna z kurczakiem

na świątecznym stole, apetyczny, najsmaczniejszy! Sałatka Metropolitalna z kurczakiem to wersja klasycznego przepisu na słynną sałatkę. Dzięki filetowi z kurczaka okazuje się bardziej satysfakcjonujący niż tradycyjny Olivier z gotowaną kiełbasą. W przeciwnym razie zestaw produktów pozostaje taki sam.
HelenaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 30 % 7 g
tłuszcze 39 % 9 g
węglowodany 30 % 7 g
127 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić klasyczną sałatkę Stołeczną? Przygotuj jedzenie. Ziemniaki, kurczak, marchew i jajka wstępnie ugotować i ostudzić. Gotuj warzywa w mundurze, dokładnie umyj je szczotką przed gotowaniem. Ogórki w tej sałatce będą marynowane, a majonez, klasycznie, prowansalski, który można ugotować samodzielnie. Wrzuć groszek do durszlaka, aby usunąć nadmiar płynu.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Jak ugotować filet z kurczaka? Zagotuj wodę w rondlu. Umyj filet we wrzącej wodzie. Dodaj sól, zmniejsz ogień i gotuj mięso przez około 30 minut, usuwając powstałą pianę łyżką. Przebij filety czubkiem noża. Jeśli przebije się swobodnie, jest gotowy. Wyjmij filety z patelni i ostudź. Ugotowany filet z kurczaka i marynowane ogórki pokroić w kostkę. Umyj zieloną cebulę, osusz i drobno posiekaj.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wrzuć groszek do dużej miski na sałatkę. Wlać pokrojony filet z kurczaka, cebulę i ogórki do miski na groszek.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Jak gotować warzywa w mundurze? Umieść czyste warzywa w garnku z zimną wodą i gotuj na dużym ogniu. Po ugotowaniu zmniejsz ogień. Gotuj warzywa przez około 30 minut na małym ogniu. Sprawdź gotowość ostrym nożem - powinien swobodnie przebijać bulwy. Spuścić wodę, schłodzić warzywa. Obierz ugotowane warzywa.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Jak gotować jajka na twardo? Aby jajka nie pękały podczas gotowania, włóż je do zimnej wody i gotuj na małym ogniu. Gotuj jajka przez 9 minut po ugotowaniu, a następnie zalej zimną wodą i ostudź. Powłoka lepiej oczyści się z nagłej różnicy temperatur. Obierz jajka ze skorupek, a następnie pokrój je nożem na małe kostki. Możesz użyć specjalnej krajalnicy do warzyw. Wlej jajka do miski z sałatką.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Pokrój ugotowaną marchewkę w kostkę. Możesz, tak jak ja, użyć tej samej krajalnicy do warzyw. Wlej marchewki do miski.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Pokrój ugotowane ziemniaki w kostkę i dodaj do innych składników.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Pozostaje tylko dodać majonez i szczyptę soli do smaku.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Wszystkie składniki w misce dobrze wymieszaj łyżką, a sałatka Metropolitalna jest gotowa!

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Aby podać, możesz uformować porcje o zgrabnym kształcie w postaci zjeżdżalni. Aby to zrobić, napełnij małą miskę sałatką, lekko ubij i odwróć na talerz. Następnie podnieś miskę, a uformowany slajd sałaty pozostanie na talerzu. Możesz ułożyć sałatkę za pomocą pierścienia do gotowania. Lub po prostu podawaj porcje w miseczkach.

sałatkę Stołeczną można przygotować zarówno z cebulą, jak i bez. Bez cebuli smak jest bardziej miękki i delikatny, ale niewielka ilość zielonej cebuli bardzo skutecznie uzupełni jej smak.

sałatka będzie wyglądać ładnie i schludnie, jeśli wszystkie składniki zostaną pokrojone na kawałki o tym samym rozmiarze i kształcie (na przykład w kostkę).

gotuj sałatki tylko z całkowicie schłodzonej żywności. Zrobiona z ciepłej sałaty może szybko się zepsuć.

lepiej zrobić własny majonez. Będzie smaczniejszy i zdrowszy. Zobacz tutaj ciekawe przepisy na domowy majonez.
jako dressing można również użyć nie tylko majonezu, ale także śmietany lub jogurtu naturalnego. Można je przyjmować osobno lub mieszać z majonezem w dowolnej proporcji do smaku - zmniejszy to zawartość kalorii w naczyniu.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Ziemniaki pieczone - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Groszek zielony świeży - 280   kcal/100g
  • Groszek zielony konserwowy - 55   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Cebula zielona - 19   kcal/100g
  • Ogórki kiszone - 16   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Pierś z kurczaka (filet) - 113   kcal/100g

Podobne przepisy