skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić klasyczną sałatkę Stołeczną? Przygotuj jedzenie. Ziemniaki, kurczak, marchew i jajka wstępnie ugotować i ostudzić. Gotuj warzywa w mundurze, dokładnie umyj je szczotką przed gotowaniem. Ogórki w tej sałatce będą marynowane, a majonez, klasycznie, prowansalski, który można ugotować samodzielnie. Wrzuć groszek do durszlaka, aby usunąć nadmiar płynu.
Krok 2:
Jak ugotować filet z kurczaka? Zagotuj wodę w rondlu. Umyj filet we wrzącej wodzie. Dodaj sól, zmniejsz ogień i gotuj mięso przez około 30 minut, usuwając powstałą pianę łyżką. Przebij filety czubkiem noża. Jeśli przebije się swobodnie, jest gotowy. Wyjmij filety z patelni i ostudź. Ugotowany filet z kurczaka i marynowane ogórki pokroić w kostkę. Umyj zieloną cebulę, osusz i drobno posiekaj.
Krok 3:
Wrzuć groszek do dużej miski na sałatkę. Wlać pokrojony filet z kurczaka, cebulę i ogórki do miski na groszek.
Krok 4:
Jak gotować warzywa w mundurze? Umieść czyste warzywa w garnku z zimną wodą i gotuj na dużym ogniu. Po ugotowaniu zmniejsz ogień. Gotuj warzywa przez około 30 minut na małym ogniu. Sprawdź gotowość ostrym nożem - powinien swobodnie przebijać bulwy. Spuścić wodę, schłodzić warzywa. Obierz ugotowane warzywa.
Krok 5:
Jak gotować jajka na twardo? Aby jajka nie pękały podczas gotowania, włóż je do zimnej wody i gotuj na małym ogniu. Gotuj jajka przez 9 minut po ugotowaniu, a następnie zalej zimną wodą i ostudź. Powłoka lepiej oczyści się z nagłej różnicy temperatur. Obierz jajka ze skorupek, a następnie pokrój je nożem na małe kostki. Możesz użyć specjalnej krajalnicy do warzyw. Wlej jajka do miski z sałatką.
Krok 6:
Pokrój ugotowaną marchewkę w kostkę. Możesz, tak jak ja, użyć tej samej krajalnicy do warzyw. Wlej marchewki do miski.
Krok 7:
Pokrój ugotowane ziemniaki w kostkę i dodaj do innych składników.
Krok 8:
Pozostaje tylko dodać majonez i szczyptę soli do smaku.
Krok 9:
Wszystkie składniki w misce dobrze wymieszaj łyżką, a sałatka Metropolitalna jest gotowa!
Krok 10:
Aby podać, możesz uformować porcje o zgrabnym kształcie w postaci zjeżdżalni. Aby to zrobić, napełnij małą miskę sałatką, lekko ubij i odwróć na talerz. Następnie podnieś miskę, a uformowany slajd sałaty pozostanie na talerzu. Możesz ułożyć sałatkę za pomocą pierścienia do gotowania. Lub po prostu podawaj porcje w miseczkach.
sałatkę Stołeczną można przygotować zarówno z cebulą, jak i bez. Bez cebuli smak jest bardziej miękki i delikatny, ale niewielka ilość zielonej cebuli bardzo skutecznie uzupełni jej smak.
sałatka będzie wyglądać ładnie i schludnie, jeśli wszystkie składniki zostaną pokrojone na kawałki o tym samym rozmiarze i kształcie (na przykład w kostkę).
gotuj sałatki tylko z całkowicie schłodzonej żywności. Zrobiona z ciepłej sałaty może szybko się zepsuć.
lepiej zrobić własny majonez. Będzie smaczniejszy i zdrowszy. Zobacz tutaj ciekawe
przepisy na domowy majonez.
jako dressing można również użyć nie tylko majonezu, ale także śmietany lub jogurtu naturalnego. Można je przyjmować osobno lub mieszać z majonezem w dowolnej proporcji do smaku - zmniejszy to zawartość kalorii w naczyniu.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Ziemniaki pieczone - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Groszek zielony świeży - 280 kcal/100g
- Groszek zielony konserwowy - 55 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Cebula zielona - 19 kcal/100g
- Ogórki kiszone - 16 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Pierś z kurczaka (filet) - 113 kcal/100g