Domowa masa twarogowa

Naturalny, pyszny i zdrowy deser twarogowy! Domowa masa twarogowa, w przeciwieństwie do produktu fabrycznego, nie zawiera konserwantów, barwników i aromatów. Produkty są dla niej najbardziej zwyczajne, a gotowanie nie zajmuje dużo czasu.
SnezhanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 33 % 10 g
tłuszcze 30 % 9 g
węglowodany 37 % 11 g
162 kcal
IG: 0 / 64 / 36

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 15 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić domową masę twarogową? Przygotuj jedzenie. Banan jest dojrzały, aromatyczny - jego dodanie pozwoli na użycie mniejszej ilości cukru do przygotowania przysmaku, co z kolei sprawi, że będzie zdrowszy. Umyj Banana, obierz, pokrój miąższ na kawałki i wyślij do miski blendera (lub innego naczynia, jeśli używasz blendera zanurzeniowego lub innego urządzenia do mielenia).

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Zetrzyj banana na puree. Jeśli nie masz blendera, możesz go po prostu rozgnieść widelcem.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Twaróg weź naturalny, bez dodatków ziołowych. Lepiej kupić rustykalny świeży produkt, zwłaszcza jeśli ten przysmak jest przeznaczony dla dzieci. Jeśli jesteś na diecie, możesz użyć niskotłuszczowego produktu lub twarogu o niskiej zawartości tłuszczu. Jeśli twaróg jest ziarnisty, lepiej przetrzeć go przez sito, aby był bardziej miękki i jednorodny.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wyślij twarożek do miski blendera do banana, dodaj ciężką śmietanę, śmietanę lub sfermentowane mleko, możesz użyć niesłodzonego jogurtu lub innego produktu mlecznego jako alternatywy. Takie dodatki wpływają na zawartość kalorii w gotowym produkcie, więc wybierz według własnego uznania. Dodaj cukier do smaku lub w ogóle go nie dodawaj, możesz dodać szczyptę waniliny lub cynamonu.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Za pomocą blendera wymieszaj składniki, aby uzyskać jednorodną masę twarogową. Wystarczy pozwolić blenderowi pracować przez 3-4 minuty ze średnią prędkością. Jeśli nie ma takiego urządzenia, możesz użyć ręcznej trzepaczki lub popychacza.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Deser jest gotowy, włóż do misek lub innych naczyń do podania, pozwól mu ostygnąć w lodówce i podawaj. W razie potrzeby masę twarogową można posypać posiekanymi orzechami włoskimi lub startą czekoladą. Smacznego!

śmietana do tego przepisu może mieć dowolną zawartość tłuszczu, ale pamiętaj, że im wyższy procent zawartości tłuszczu w produktach, których używasz, tym wyższa będzie zawartość kalorii w naczyniu.

ważne! aby ciasto twarogowe lub nadzienie odniosło sukces, ważne jest, aby starannie wybrać twaróg. Produkt niskiej jakości może zepsuć wypieki, ponieważ bezpośrednio wpływa na konsystencję, smak i efekt końcowy. Jak wybrać odpowiedni twaróg do ciasta lub nadzienia, przeczytaj w tym artykule .

czym różnią się wanilia, wanilina, ekstrakt waniliowy i cukier waniliowy, jak prawidłowo je stosować i zastępować, aby nie zepsuć smaku potrawy , Czytaj w tym artykule .

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Banany - 89   kcal/100g
  • Twaróg 40% tłuszczu - 466   kcal/100g
  • Twaróg 20% tłuszczu - 233   kcal/100g
  • Twaróg 18% tłuszczu - 226   kcal/100g
  • Twaróg 10% tłuszczu - 156   kcal/100g
  • Twaróg beztłuszczowy - 75   kcal/100g
  • Twarożek ze śmietaną - 260   kcal/100g
  • Twaróg owocowy - 147   kcal/100g
  • Twaróg łagodny dietetyczny - 170   kcal/100g
  • Twaróg "vitalinia" - 64   kcal/100g
  • Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91   kcal/100g
  • Twaróg - 156   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Śmietana 35% - 337   kcal/100g
  • 40% - 362   kcal / 100g
  • Wanilina - 288   kcal/100g

Podobne przepisy