sos miodowo-musztardowy

Wspaniały pikantny sos słodko-kwaśny. Często odpowiednio dobrany SOS pozwala potrawom otworzyć się z nowej strony, dzięki czemu są tylko smaczniejsze. Uniwersalny słodko-pikantny sos na bazie miodu, musztardy i oliwy z oliwek nadaje się do mięsa, drobiu, ryb, a także do świeżych sałatek warzywnych.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 1 % 1 g
tłuszcze 46 % 34 g
węglowodany 53 % 39 g
500 kcal
IG: 5 / 0 / 95

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 10 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Do przygotowania sosu miodowo-musztardowego potrzebujemy: 2 łyżki. l płynny miód; 2 łyżki. l musztarda; 3 łyżki. l oliwa z oliwek; 1 łyżka. l sok z cytryny; czarny świeżo zmielony pieprz i szczypta soli.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    W misce połącz płynny miód, oliwę z oliwek, musztardę, sok z cytryny. Jeśli miód jest kandyzowany, należy go najpierw stopić. Wszystko dobrze ubij, aż będzie gładkie. Na początku lepiej jest po prostu wymieszać składniki, aby oliwa z oliwek połączyła się z miodem i sokiem z cytryny, a dopiero potem zacząć w pełni ubijać. Jeśli zaczniesz ubijać od razu bez wstępnego mieszania, lekka oliwa z oliwek może wypłynąć z miski.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj sól i pieprz do sosu i ponownie ubij aż sól się rozpuści.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wlej gotowy sos do specjalnego sosu z dziobkiem.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Sos miodowo-musztardowy można podawać z mięsem, drobiem i rybami, a także różnymi sałatkami ze świeżych warzyw. Sos miodowo-musztardowy należy przechowywać w hermetycznie zamkniętym słoiku w lodówce nie dłużej niż tydzień. Smacznego!

to jeden z najczęstszych i najczęściej używanych sosów.
możesz wziąć dowolną musztardę do sosu: rosyjską, Dijon lub francuską z ziarnami. Wszystko zależy od tego, który wolisz najbardziej. Użyłam rosyjskiego.
warto również wziąć pod uwagę, że zastąpienie musztardy pociągnie za sobą zmianę smaku w sosie. Na przykład z musztardą rosyjską sos jest lekko ostry, a z musztardą francuską jest jeszcze słodszy.
miód wpływa również na smak gotowego sosu. Używam zwykłego miodu kwiatowego na etapie pierwszego kandyzowania. Z miodem kasztanowym lub gryczanym smak i kolor sosu będą bardziej cierpkie.
w niektórych przepisach do sosu dodaje się czosnek przepuszczony przez prasę, sos sojowy zamiast soli i surowe żółtko. Istnieje wiele opcji przygotowania tego sosu. Daję podstawową opcję i tam możesz ją zmienić według własnego uznania i gustu.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Miód - 400   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Musztarda stołówka - 417   kcal/100g
  • Musztarda - 417   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g

Podobne przepisy