skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Do przygotowania sosu miodowo-musztardowego potrzebujemy: 2 łyżki. l płynny miód; 2 łyżki. l musztarda; 3 łyżki. l oliwa z oliwek; 1 łyżka. l sok z cytryny; czarny świeżo zmielony pieprz i szczypta soli.
Krok 2:
W misce połącz płynny miód, oliwę z oliwek, musztardę, sok z cytryny. Jeśli miód jest kandyzowany, należy go najpierw stopić. Wszystko dobrze ubij, aż będzie gładkie. Na początku lepiej jest po prostu wymieszać składniki, aby oliwa z oliwek połączyła się z miodem i sokiem z cytryny, a dopiero potem zacząć w pełni ubijać. Jeśli zaczniesz ubijać od razu bez wstępnego mieszania, lekka oliwa z oliwek może wypłynąć z miski.
Krok 3:
Dodaj sól i pieprz do sosu i ponownie ubij aż sól się rozpuści.
Krok 4:
Wlej gotowy sos do specjalnego sosu z dziobkiem.
Krok 5:
Sos miodowo-musztardowy można podawać z mięsem, drobiem i rybami, a także różnymi sałatkami ze świeżych warzyw. Sos miodowo-musztardowy należy przechowywać w hermetycznie zamkniętym słoiku w lodówce nie dłużej niż tydzień. Smacznego!
to jeden z najczęstszych i najczęściej używanych sosów.
możesz wziąć dowolną musztardę do sosu: rosyjską, Dijon lub francuską z ziarnami. Wszystko zależy od tego, który wolisz najbardziej. Użyłam rosyjskiego.
warto również wziąć pod uwagę, że zastąpienie musztardy pociągnie za sobą zmianę smaku w sosie. Na przykład z musztardą rosyjską sos jest lekko ostry, a z musztardą francuską jest jeszcze słodszy.
miód wpływa również na smak gotowego sosu. Używam zwykłego miodu kwiatowego na etapie pierwszego kandyzowania. Z miodem kasztanowym lub gryczanym smak i kolor sosu będą bardziej cierpkie.
w niektórych przepisach do sosu dodaje się czosnek przepuszczony przez prasę, sos sojowy zamiast soli i surowe żółtko. Istnieje wiele opcji przygotowania tego sosu. Daję podstawową opcję i tam możesz ją zmienić według własnego uznania i gustu.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Miód - 400 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Musztarda stołówka - 417 kcal/100g
- Musztarda - 417 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g