klasyczne ciasto tiramisu z ciasteczkami mascarpone

najdelikatniejszy, rozpływa się w ustach, łatwy i szybki w przygotowaniu! Klasyczne ciasto tiramisu z ciasteczkami mascarpone to przepis na najsłynniejszy Włoski deser, którego nie trzeba piec. Jego smak łączy słodycz kremu z gorzką nutą kawy. Takie ciasto ozdobi każdą świąteczną ucztę.
katushafinAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 14 % 7 g
tłuszcze 38 % 19 g
węglowodany 48 % 24 g
303 kcal
IG: 9 / 52 / 39

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić klasyczne ciasto tiramisu z ciasteczkami mascarpone? Przygotuj jedzenie. Ciasteczka na ciasto weź biszkopt, Savoyardi. Można go łatwo upiec w domu. Wyjmij ser z lodówki z wyprzedzeniem, wtedy łatwiej wtrąca się w śmietanę. Zaparz mocną kawę - w Turku, ekspresie do kawy lub ekspresie do kawy. Alkohol używaj tylko jeśli deser jest przeznaczony dla dorosłych, gotuję bez niego. Odpowiednie są mocne aromatyczne wina, koniak lub likier Amaretto.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Podziel jajka na białka i żółtka. Staraj się to robić tak ostrożnie, jak to możliwe, aby ani kropla żółtka nie dostała się do białek — w przeciwnym razie nie zostaną pobite. Ponieważ jajka nie są poddawane obróbce cieplnej, weź najświeższe od zaufanego producenta.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Zacznij ubijać żółtka mikserem na niskich obrotach, wlewając do nich cukier partiami. Po dodaniu całego cukru Ustaw mikser na maksymalną moc i ubij żółtka z cukrem na puszystą, jasną masę.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj mascarpone do ubitych żółtek. Mieszaj masę, aż będzie gładka. Najpierw mieszam łyżką, a następnie podłączam trzepaczkę.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    W innej misce zacznij ubijać białka. Najpierw na niskich obrotach, aż pojawi się biała piana, a następnie na wysokich, aż utworzą się mocne szczyty. Możesz w prosty sposób sprawdzić, czy białka są dobrze ubite — Odwróć miskę. Prawidłowo ubite białka nie spadną, ale pozostaną w nim.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Zacznij dodawać ubite białka partiami do masy serowej, bardzo ostrożnie mieszając je szpatułką (najlepiej silikonową). Ważne jest, aby białka pozostały przewiewne-krem będzie wtedy bardzo delikatny. Dodanie białek sprawi, że krem będzie dość płynny. Jeśli tak jak ja zrobisz ciasto na talerzu, radzę użyć tylko połowy białek, aby warstwy zachowały swój kształt. W przypadku tiramisu, które jest gotowane w formie z brzegami, dodaj wszystkie białka.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Weź płaski talerz (lub formę z bokami). Lekko posmaruj spód kremem, aby ciasteczka się nie przesuwały. Dodaj alkohol do kawy (jeśli go używasz) i wlej do spodka. Zanurz paluszki ciasteczek w kawie na kilka sekund i ułóż w równej warstwie. Nie trzeba zbyt mocno moczyć ciasteczek-ma strukturę jak gąbka, nadmiar kawy może zmoczyć i stracić kształt.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Posmaruj pierwszą warstwę ciasteczek kremem. Ułóż na wierzchu kolejną warstwę ciasteczek, również nasączonych kawą. I ponownie posmaruj go kremem. Kiedy robię ciasto w formie z bokami, te dwie warstwy mi wystarczają, po prostu Wszystkie Ciasteczka i cały krem znikają. W przypadku ciasta na talerzu zrób ciasto tak wysokie, jak będzie piękne lub na ile wystarczy jedzenie.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Zrobiłem trzy warstwy pokryte kremem. Możesz posmarować boki ciasta kremem. Zostawiłam je nagie, a resztę kremu użyłam do dekoracji blatu. Włóż ciasto do lodówki na kilka godzin w celu namoczenia.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Wierzch tiramisu jest tradycyjnie posypany kakao. Wycisnąłem krem na wierzch za pomocą torby cukierniczej. Lepiej to zrobić tuż przed podaniem. Smacznego!

pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla.

skąd wiesz, czy jajko jest świeże? Rozbij go do osobnego pojemnika. Przede wszystkim nie powinno być nieprzyjemnego zapachu. Białko świeżych jaj będzie czyste i czyste. Żółtko nie powinno się rozprzestrzeniać i będzie błyszczące, wypukłe, jednolite.

aby białko było dobrze ubite, jajka muszą być świeże i schłodzone (z lodówki), a naczynia do ubijania suche i czyste, bez śladów tłuszczu. Oddzielając białka od żółtek, upewnij się, że do białka nie dostanie się ani kropla żółtka. Aby uzyskać lepsze ubijanie, do białek można dodać niewielką szczyptę soli lub kilka kropli soku z cytryny (octu). Ubijaj mikserem na najniższej prędkości, zwiększając prędkość podczas ubijania.
Wybierz emaliowane, ceramiczne lub szklane naczynia do ubijania (w żadnym wypadku nie aluminiowe, ponieważ białka zmienią kolor na szary!). 

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Alkohol - 83   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Kawa naturalna, mielona - 201   kcal/100g
  • Kawa - 94   kcal/100g
  • Ser mascarpone - 412   kcal/100g
  • Savoyardi - 378   kcal/100g

Podobne przepisy