domowy kwas chlebowy z mąki żytniej

Zdrowe, ze zwykłych produktów, niedrogie, najsmaczniejsze! Kwas chlebowy z mąki żytniej to idealny napój do gaszenia pragnienia. Przygotowany własnymi rękami będzie również bardzo przydatny, bez szkodliwych dodatków, konserwantów i nadmiaru cukru. Fermentacja zajmie trochę czasu, ale wynik jest tego wart!
Anna SlawinaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 8 % 1 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 92 % 11 g
47 kcal
IG: 0 / 20 / 80

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 D
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić kwas chlebowy z mąki żytniej? Przygotuj jedzenie. Spróbuj znaleźć rodzynki, które nie zostały przetworzone do długiego przechowywania-niech będą brzydkie, ale przydatne. Każdy chleb będzie odpowiedni, zarówno świeży, jak i czerstwy. Zagotuj wodę i ostudź do 70 stopni. Cukier można zastąpić miodem, dzięki czemu kwas chlebowy stanie się jeszcze zdrowszy. Lepiej jest wziąć obraną mąkę żytnią, jest bardziej naturalna i zdrowsza. Wlej go do głębokiej patelni.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Stopniowo, ciągle mieszając, aby nie było grudek, wlej wodę do garnka na mąkę. Dodaj cukier, wymieszaj. Pozostaw mieszaninę do całkowitego ostygnięcia.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Odmierz potrzebną ilość rodzynek. Nie trzeba go myć, ponieważ na powierzchni znajdują się bakterie, które będą uczestniczyć w procesie fermentacji.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Pokrój chleb, usuń okruchy, potrzebujesz tylko skórki.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj skórki chleba i rodzynki do całkowicie schłodzonej mieszanki wody z mąką żytnią. Przykryj patelnię gazą ,aby mieszanina & quot; oddychała & quot; i umieść w chłodnym miejscu na dwa dni. Nie wkładaj go do lodówki, temperatura jest zbyt niska, proces fermentacji się nie rozpocznie.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Gdy tylko na powierzchni pojawi się piana - kwas chlebowy jest gotowy, odcedź go i wlej do słoików i butelek, przechowuj w lodówce. Możesz dodać miętę do smaku. Pyszny i zdrowy kwas chlebowy na mące żytniej jest gotowy, smacznego!

kwas chlebowy został ugotowany po raz pierwszy, nie jest to trudne, ale zajmie trochę czasu. Bardzo mi się podobał i mój dom. Kwas chlebowy jest przygotowywany z dostępnych produktów. Doskonale gasi pragnienie, bardzo smaczne z miętą, można dodać kostki lodu. Taki kwas może stać się podstawą okna. Świetna alternatywa dla zakupionych napojów gazowanych.

kwas chlebowy to tradycyjny napój dla Rosji, który spożywali wszyscy mieszkańcy, niezależnie od zamożności i klasy.

napój jest pożywny, o słodko-kwaśnym smaku. Obecnie należy do bezalkoholowych, ale w starożytności Twierdza mogła być utożsamiana z winem. Spożywali go codziennie. Był to napój na specjalne okazje, świąteczne uroczystości i stypy. Mieszkańcy Rosji uważali go za leczniczy i dawali do jedzenia ciężko chorym ludziom.

spróbuj ugotować pierwotnie rosyjski napój-kwas chlebowy na mące żytniej, zaskocz i zachwyć swoich bliskich!

do gotowania lepiej jest użyć neutralnej pod względem smaku wody filtrowanej lub butelkowanej. Jeśli używasz wody z kranu, pamiętaj, że może ona nadać potrawie nieprzyjemny charakterystyczny smak.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Rodzynki - 280   kcal/100g
  • Kiszmisz - 279   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Chleb żytni formowany - 217   kcal/100g
  • Czarny chleb - 217   kcal/100g
  • Mąka żytnia - 305   kcal/100g

Podobne przepisy