forszmak klasyczny ze śledzia

delikatny, przewiewny i bardzo smaczny, na świątecznym stole! Klasyczny forszmak śledziowy to narodowe danie kuchni żydowskiej, w którym zwykły śledź zamienia się w wykwintną egzotyczną przekąskę. Ten pasztet łatwo rozprowadza się na chlebie i świetnie nadaje się na każdą ucztę!
Julia M.Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 37 % 10 g
tłuszcze 22 % 6 g
węglowodany 41 % 11 g
139 kcal
IG: 30 / 0 / 70

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić klasyczny forshmak ze śledzia? Przygotuj do tego niezbędne składniki. Śledź natychmiast weź filet bez kości. Ale jeśli chcesz, możesz wziąć cały śledź i samodzielnie oczyścić go z kości. Jajka ugotować wcześniej, schłodzić i obrać ze skorupy. Weź cebulę, która nie jest bardzo duża. Im dłużej gotowy forshmak stoi, tym bardziej pachnący będzie zapach cebuli.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Napełnij plastry bochenka całkowicie zimną wodą, aby dobrze się namoczyły. Obierz jabłko, pokrój na ćwiartki i usuń rdzeń. Obierz cebulę i opłucz w zimnej wodzie.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    W stacjonarnym blenderze włóż śledzie i obrane jabłko.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj chleb wyciśnięty z wody, cebulę i jajka. Zamknij Blender pokrywką.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Zmiel wszystko, aż będzie gładkie. Konsystencję forszmaku można regulować, dodając olej śledziowy.Do mielenia można użyć maszynki do mięsa lub posiekać wszystko bardzo drobno nożem. Ale w blenderze proces mielenia jest znacznie szybszy.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Klasyczny pasztet śledziowy jest gotowy! W razie potrzeby możesz dodać do niego trochę miękkiego masła. Forshmak można natychmiast użyć lub przechowywać przez kilka dni w lodówce w szczelnym pojemniku. Rozłóż go na kromkach czarnego chleba, udekoruj ziołami i podawaj jako przystawkę. Smacznego!

pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla.

jak gotować jajka na twardo? Aby jajka nie pękały podczas gotowania, włóż je do zimnej wody i gotuj na małym ogniu. Gotuj jajka przez 7-9 minut po ugotowaniu, następnie spuść gorącą wodę, zalej jajka zimną wodą i ostudź. Powłoka lepiej oczyści się z nagłej różnicy temperatur. 

aby zapobiec podrażnieniu błony śluzowej oka podczas krojenia cebuli, opłucz cebulę i nóż zimną wodą. Deska do krojenia nie wchłonie nieprzyjemnego zapachu cebuli, jeśli zetrzesz ją kawałkiem cytryny przed cięciem.  

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Jabłka - 47   kcal/100g
  • Jabłka Suszone - 210   kcal/100g
  • Mus jabłkowy w puszkach - 61   kcal/100g
  • Śledź w oleju roślinnym - 301   kcal/100g
  • Śledź w śmietanie - 97   kcal/100g
  • Śledź w sosie pomidorowym - 159   kcal/100g
  • Śledzie wędzone na gorąco - 215   kcal/100g
  • Śledzie marynowane - 192   kcal/100g
  • Śledź świeży - 161   kcal/100g
  • Śledzie solone - 217   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Baton - 273   kcal/100g

Podobne przepisy