prosta sałatka z zielonej rzodkiewki z marchewką

Lekki, soczysty, chrupiący-uosobienie świeżości! Prosta sałatka z zielonej rzodkiewki z marchewką jest przygotowywana szybko i jest również spożywana. Możesz podać jako niezależne danie, rodzaj przekąski dla szczupłości. Lub jako dodatek do mięsa lub ryb, co jest bardziej tradycyjne. Dobrze nadaje się do utraty wagi i na niektóre dni na czczo, a nawet bardzo smaczne!
niebieskookaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 7 % 1 g
tłuszcze 47 % 7 g
węglowodany 47 % 7 g
101 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić sałatkę z zielonej rzodkiewki? Tak, po prostu zetrzyj i napełnij! Cóż, to bardzo prosta opcja. A może rozpieszczamy się i trochę uzupełnimy paletę smaku? Weź jabłko (każde zrobi) i coś kwaśnego. Wziąłem ziarna granatu, możesz trochę jagód borówki brusznicy lub małej żurawiny.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Ale wypełnienie będzie zdrowsze z olejem roślinnym, więc marchewki są lepiej wchłaniane. A jaki olej lubisz, weź to. Sprawdzona i smaczna opcja z oliwą lub olejem słonecznikowym. Weź pachnące, nierafinowane. Dodaj trochę świeżego soku z cytryny do wybranego oleju, jest to najszybszy i najsmaczniejszy rodzaj dressingu.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Następnie dobrze umyj warzywa i owoce, oczyść warzywa korzeniowe. Oddziel ziarna granatu, wystarczyły Mi 2 łyżki. l., możesz chcieć więcej. Jeśli nie lubisz, możesz w ogóle nie dodawać granatu lub zastąpić go kwaśną jagodą.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Natychmiast zetrzyj marchewki w głębokiej salaterce.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Możesz zetrzeć koreańską marchewkę, Robot kuchenny lub użyć takiego urządzenia. Ważne jest, aby uzyskać cienką, delikatną słomkę, ale aby cały sok pozostał w produkcie.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Następnie zetrzyj zieloną rzodkiewkę. (Chiński, Margelan, można zastąpić daikon. Nasza czerń jest dla amatora, może być bardzo gorzka lub ostra, co nie wszystkim się spodoba).

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Na koniec zetrzyj jabłko, nie obieram Skórki. Jabłko może szybko ciemnieć.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Dlatego tankowanie powinno być już gotowe. Bez worka-dopraw sok z cytryny zapobiegnie brązowieniu jabłka, a sałatka pozostanie piękna. Wszystko dobrze wymieszaj, a następnie dodaj sól, pieprz, szczyptę cukru do smaku. Jeszcze raz wymieszaj i posmakuj, znajdź równowagę, która jest przyjemna dla twojego smaku.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Podawaj sałatkę od razu. W razie potrzeby udekoruj zielenią, posyp ziarnami granatu na wierzchu. Taka sałatka nie jest przygotowywana z wyprzedzeniem. Wszystkie produkty są soczyste, a sok jest uwalniany niemal natychmiast po dodaniu przypraw. Dlatego musisz cieszyć się sałatką na czas. Chociaż bardzo lubię wyróżnioną ciecz i kończę ostatnią porcję specjalnym smakiem.

podstawą tej prostej sałatki jest rzodkiewka i marchewka. Ale nasze gospodynie nauczyły się gotować różne opcje, gwiazdki Michelin nie dadzą, ale na pewno nie dadzą smaku.

co można dodać do takiej bazy? Oczywiście nie wszystkie naraz, ale do wyboru: jabłko, seler, liść sałaty, kapusta, buraki, papryka, grzyby, krakersy, skórka, orzechy. Różne warzywa, cebula rzepa lub por, borówka brusznica, żurawina, granat, czosnek, cukier lub płynny miód.

tak, a stacje benzynowe kochamy różne, wraz z prezentowanymi. Z rodzaju dodanych składników do oleju roślinnego można dodać ocet. Nasi ludzie lubią dodawać lekką śmietanę lub rozcieńczać ją na pół majonezem i czosnkiem, możesz też jogurtem.

smak zawsze będzie inny, a ile opcji do eksperymentowania! Na pewno trzeba spróbować.

ważne jest, aby zdawać sobie sprawę, że w naturze nie ma przepisów ani produktów, które z pewnością są dobre dla wszystkich ludzi lub bezwarunkowo szkodliwe dla wszystkich. Podobnie jak w przypadku leków, a także w żywieniu, istnieją wskazania i przeciwwskazania, dzienne Indywidualne normy spożycia, a dla większości ludzi wszystko to jest bardzo spersonalizowane. Jednocześnie istnieje wiele mitów "o prawidłowym odżywianiu" (na przykład: tłuszcz jest zły), które zniekształcają samą istotę tej koncepcji iw takiej zniekształconej formie rozprzestrzeniają się w Internecie i mediach. Dlatego pamiętaj, że każdy "przepis PP" będzie miał związek z prawidłowym odżywianiem tylko warunkowo, nie należy go traktować jako dogmatu. I nawet jeśli autor przepisu, "specjalista od zdrowego odżywiania" lub dietetyk i trener fitness nazywa coś przydatnym (PP) lub szkodliwym, być może nie jest to dla ciebie osobiście.
opinia administracji serwisu o prawidłowym odżywianiu może nie pokrywać się z opinią autora PP przepisu!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jabłka - 47   kcal/100g
  • Jabłka Suszone - 210   kcal/100g
  • Mus jabłkowy w puszkach - 61   kcal/100g
  • Granat - 52   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Rzodkiewka - 35   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g
  • Mieszanka mielonej papryki - 255   kcal/100g

Podobne przepisy