skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić twaróg w domu? Przygotuj składniki. Produkty mleczne do produkcji sera wybierz wysokiej jakości, naturalne, smaczne — od tego zależeć będzie smak gotowego produktu. Im są grubsze,tym więcej sera. Koniecznie spróbuj kefiru i śmietany, aby nie były zbyt kwaśne. Gotuję soloną wersję sera, więc w składzie jest dużo soli i kopru.
Krok 2:
Weź dużą miskę, wlej do niej kefir, a następnie śmietanę. Dodaj sól. Jeśli ser zostanie użyty do przygotowania deserów, ogranicz się do szczypty. Nie musisz całkowicie odmawiać-sól wzbogaca smak sera.
Krok 3:
Dobrze wymieszaj masę, aż będzie gładka. Wystarczy użyć zwykłej trzepaczki, nawet prosty widelec poradzi sobie.
Krok 4:
Weź durszlak i wyłóż go gazą złożoną w kilka warstw. Lub grubą lnianą serwetką, taką jak moja. Umieść durszlak w misce-do niej spłynie serwatka. Wlać mieszaninę kefiru i śmietany do durszlaka. Pozostaw na około 2 godziny na stole, a następnie włóż do lodówki na 6-8 godzin. W tym czasie część serwatki spłynie, a masa stanie się znacznie grubsza.
Krok 5:
Wyjmij durszlak, złóż krawędzie serwetki do środka, przykryj odwróconym talerzem o odpowiednim rozmiarze. Umieść jakiś ładunek na górze. Postawiłam słoik z konserwą. Ponownie włóż konstrukcję do lodówki na 10-12 godzin.
Krok 6:
Pod koniec czasu ser będzie gotowy. Wyciśnij go trochę bezpośrednio w serwetce, usuwając resztki płynu.
Krok 7:
Nawiasem mówiąc, duża ilość serwatki zbierze się w misce, możesz użyć jej do przygotowania innych potraw.
Krok 8:
Możesz włożyć ser do słoika, ale postanowiłem zawinąć go w koperek. Aby to zrobić, podziel masę na dwie części i zawiń każdą w folię spożywczą, tworząc kiełbaski. Włóż ser do zamrażarki na pół godziny.
Krok 9:
Dobrze umyj koperek i dokładnie osusz. Drobno posiekaj.
Krok 10:
Rozłóż folię spożywczą na stole, rozłóż na niej koperek równą warstwą. Wyjmij ser z zamrażarki, uwolnij go z folii i zwiń w posiekany koperek.
Krok 11:
Taki ser świetnie nadaje się do kanapek, z dodatkami lub bez, będzie równie smaczny. Przechowuj ser w lodówce w zamkniętym pojemniku, jego okres przydatności do spożycia jest taki sam jak produktów mlecznych — około 7 dni. Z tej ilości składników dostałem około 450 gramów sera.
ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili).
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Kefir tłusty - 62 kcal/100g
- Kefir 1% tłuszczu - 38 kcal/100g
- Kefir beztłuszczowy - 30 kcal/100g
- Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45 kcal/100g
- Kefir 2,5% tłuszczu - 53 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g