twarożek w domu z kefiru i śmietany

niedrogi, niedrogi, z prostych produktów, bardzo smaczny! Ser twarogowy można łatwo i łatwo przygotować w domu. Co więcej, składniki do niego będą potrzebne najbardziej konwencjonalne i niedrogie: kefir i śmietana. Sam proces jest tak łatwy, że poradzi sobie nawet początkujący kucharz.
katushafinAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 18 % 3 g
tłuszcze 59 % 10 g
węglowodany 24 % 4 g
123 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 d
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić twaróg w domu? Przygotuj składniki. Produkty mleczne do produkcji sera wybierz wysokiej jakości, naturalne, smaczne — od tego zależeć będzie smak gotowego produktu. Im są grubsze,tym więcej sera. Koniecznie spróbuj kefiru i śmietany, aby nie były zbyt kwaśne. Gotuję soloną wersję sera, więc w składzie jest dużo soli i kopru.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Weź dużą miskę, wlej do niej kefir, a następnie śmietanę. Dodaj sól. Jeśli ser zostanie użyty do przygotowania deserów, ogranicz się do szczypty. Nie musisz całkowicie odmawiać-sól wzbogaca smak sera.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dobrze wymieszaj masę, aż będzie gładka. Wystarczy użyć zwykłej trzepaczki, nawet prosty widelec poradzi sobie.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Weź durszlak i wyłóż go gazą złożoną w kilka warstw. Lub grubą lnianą serwetką, taką jak moja. Umieść durszlak w misce-do niej spłynie serwatka. Wlać mieszaninę kefiru i śmietany do durszlaka. Pozostaw na około 2 godziny na stole, a następnie włóż do lodówki na 6-8 godzin. W tym czasie część serwatki spłynie, a masa stanie się znacznie grubsza.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wyjmij durszlak, złóż krawędzie serwetki do środka, przykryj odwróconym talerzem o odpowiednim rozmiarze. Umieść jakiś ładunek na górze. Postawiłam słoik z konserwą. Ponownie włóż konstrukcję do lodówki na 10-12 godzin.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Pod koniec czasu ser będzie gotowy. Wyciśnij go trochę bezpośrednio w serwetce, usuwając resztki płynu.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Nawiasem mówiąc, duża ilość serwatki zbierze się w misce, możesz użyć jej do przygotowania innych potraw.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Możesz włożyć ser do słoika, ale postanowiłem zawinąć go w koperek. Aby to zrobić, podziel masę na dwie części i zawiń każdą w folię spożywczą, tworząc kiełbaski. Włóż ser do zamrażarki na pół godziny.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Dobrze umyj koperek i dokładnie osusz. Drobno posiekaj.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Rozłóż folię spożywczą na stole, rozłóż na niej koperek równą warstwą. Wyjmij ser z zamrażarki, uwolnij go z folii i zwiń w posiekany koperek.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Taki ser świetnie nadaje się do kanapek, z dodatkami lub bez, będzie równie smaczny. Przechowuj ser w lodówce w zamkniętym pojemniku, jego okres przydatności do spożycia jest taki sam jak produktów mlecznych — około 7 dni. Z tej ilości składników dostałem około 450 gramów sera.

ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili). 

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Kefir tłusty - 62   kcal/100g
  • Kefir 1% tłuszczu - 38   kcal/100g
  • Kefir beztłuszczowy - 30   kcal/100g
  • Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45   kcal/100g
  • Kefir 2,5% tłuszczu - 53   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g

Podobne przepisy