pasta czosnkowa na zimę

pyszna i zdrowa przyprawa do dań mięsnych i rybnych! Wielu niesprawiedliwie uważa strzały czosnku za chwasty i wyrzuca je. Jednak tworzą pyszną i aromatyczną pastę czosnkową. Ta przyprawa może być stosowana jako przyprawa do dań mięsnych lub warzywnych, do ryb, do sosów sałatkowych.
Natalia WasilenkoAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 15 % 6 g
tłuszcze 23 % 9 g
węglowodany 62 % 24 g
177 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj wszystkie składniki. Przepis zawiera składniki na 1 kg już obranych i pokrojonych strzał czosnkowych.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Strzałki spłukać zimną wodą, osuszyć, odciąć twardą część, pozostawić tylko miękką zieloną część. Pociąć umyte Strzałki i przepuścić przez maszynkę do mięsa, aby uzyskać pastowaty stan, lepiej dwukrotnie przepuścić przez maszynę do mięsa.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj sól, olej roślinny do powstałej masy i wymieszaj. Aby spożywać makaron przez cały rok, Zwykle przechowuję w następujący sposób. Zostawiam trochę makaronu na górnej półce lodówki, taka przyprawa jest przechowywana dokładnie przez 6 tygodni.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Resztę przypraw układam w plastikowych torebkach i zamrażam, wyjmuję z zamrażarki w razie potrzeby. Mrożony makaron, w przeciwieństwie do gotowanego makaronu, nie traci smaku i aromatu.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Teraz, w okresie dojrzewania cukinii, bardzo smaczne jest dodawanie takiej pasty do majonezu zamiast zwykłego czosnku podczas gotowania cukinii z majonezem. Pasta ze strzałek czosnkowych jest gotowa! Zobacz wideo, aby uzyskać bardziej szczegółowy przepis na gotowanie. Smacznego!

strzały, podobnie jak cały czosnek – magazyn witamin, zawiera dużo witaminy C, witaminy A, B1, B2, E, PP, pierwiastki śladowe, być może ma więcej niż jakakolwiek zieleń: chlor, sód, siarka, potas i wapń, fosfor, magnez, mangan i miedź, German, molibden, kobalt i cyrkon, wanad, Tytan, selen i ołów. Fitoncydy zawarte w dużych ilościach w strzałkach czosnku mają właściwości antybakteryjne, za które są wysoko cenione w medycynie ludowej. Świeże strzały czosnku to produkt o unikalnych użytecznych właściwościach, specyficznym smaku i bogatym aromacie. Czosnek od dawna znany jest jako warzywo lecznicze. Strzały wystrzeliwane przez cebulę czosnku mają te same cechy. Jedzenie świeżych strzałek czosnku ma korzystny wpływ na organizm człowieka: poprawia trawienie, pomaga zapobiegać przeziębieniom i chorobom wirusowym, zabija drobnoustroje i pasożyty w jelitach, normalizuje ciśnienie krwi, poprawia skład krwi.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Strzały czosnku - 110   kcal/100g

Podobne przepisy