klasyczna sałatka z tuńczykiem w puszce

Szybki i satysfakcjonujący, w pośpiechu, najsmaczniejszy! Sałatka z tuńczykiem w puszce jest przygotowywana w ciągu kilku minut i na pewno spodoba się wszystkim gościom. Ze względu na prostotę i szybkość gotowania, a także prosty skład, sałatkę tę można przygotować nie tylko na święta, ale także w dni powszednie.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 52 % 12 g
tłuszcze 43 % 10 g
węglowodany 4 % 1 g
148 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 25 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić klasyczną sałatkę z tuńczyka w puszce? Przygotuj składniki. Lepiej jest wziąć tuńczyka naturalnego, bez dodatku oleju, ponieważ sałatka zostanie doprawiona majonezem. Jajka ugotuj i ostudź z wyprzedzeniem, sałatka przygotowana z ciepłych składników szybko się zepsuje.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Jak gotować jajka na twardo? Włóż je do zimnej wody, gotuj na małym ogniu. Gotuj jajka przez 9 minut po ugotowaniu, a następnie zalej zimną wodą i ostudź. Powłoka lepiej oczyści się z nagłej różnicy temperatur. Oczyść je. Pokrój jajka w drobną kostkę.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Tuńczyk w puszce wrzuć na sito, aby szklanki nadmiar płynu. Następnie włóż do miski i rozgnieć widelcem.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Umyj ogórek, osusz i odetnij końcówki z obu stron. Pokrój ogórek w drobną kostkę.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Umyj koperek, osusz i drobno posiekaj.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    W salaterce połącz tuńczyka w puszce, jajka, ogórek i zioła.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Dopraw sałatkę majonezem i wymieszaj.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Możesz natychmiast podać sałatkę do stołu lub wstawić do lodówki. Dwadzieścia minut wystarczy. Smacznego!

sałatki są obecnie uważane za dość powszechne jedzenie, które jest przygotowywane szybko i prosto, a wynik jest doskonały. Na przykład sałatka z tuńczykiem w puszce jest apetycznym i dość smacznym daniem, które okazuje się delikatne dzięki konserwom, a także satysfakcjonującym i pożywnym.
ze względu na inny zestaw produktów będziesz mógł wybrać najbardziej odpowiedni przepis dla siebie (możesz ugotować danie z fasolą, ryżem, ziemniakami, a nawet awokado). Z reguły sałatki z tuńczykiem działają jako samodzielne danie, a nie jako dodatek do przystawki. Oznacza to, że nie będziesz musiał długo stać przy kuchence, aby przygotować obfity i pyszny obiad.

Tuńczyk w puszce jest sprzedawany w dwóch rodzajach: w kawałkach z kością lub w czystym filecie bez kości. Zwykle wybieram tę drugą opcję. Jest więcej ryb i nie trzeba ich kroić - wszystko jest podzielone na małe kawałki.

sałatkę można podawać bez mieszania wszystkich składników, ale układając ją warstwami w salaterce, smarując każdą majonezem: tuńczyk-ogórki-jajka. Posyp posiekanymi ziołami na wierzchu.
sałatka wygląda szczególnie pięknie w porcjach.

sałatka będzie wyglądać ładnie i schludnie, jeśli wszystkie składniki zostaną pokrojone na kawałki o tym samym rozmiarze i kształcie (na przykład w kostkę).

majonez lepiej zrobić samemu. Będzie smaczniejszy i zdrowszy. Zobacz tutaj ciekawe przepisy na domowy majonez.
jako dressing można również użyć nie tylko majonezu, ale także śmietany lub jogurtu naturalnego. Można je przyjmować osobno lub mieszać z majonezem w dowolnej proporcji do smaku - zmniejszy to zawartość kalorii w naczyniu.

wstrząśnij puszką przed zakupem. Im więcej płynu, tym mniej ryb.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ogórki świeże - 15   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Tuńczyk w puszce we własnym soku - 96   kcal/100g

Podobne przepisy