Prosta i pyszna sałatka ze świeżej białej kapusty

soczysty, lekki, aromatyczny, witaminowy, zdrowy! Dodaj jabłko i słodką cebulę do tradycyjnej sałatki ze świeżej białej kapusty, a będzie ona lśnić nowymi nutami smaku. Doprawiony wysokiej jakości oliwą z oliwek staje się magazynem witamin i pierwiastków śladowych. Ale przede wszystkim jest pyszny!
katushafinAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 6 % 1 g
tłuszcze 38 % 6 g
węglowodany 56 % 9 g
91 kcal
IG: 78 / 0 / 22

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 15 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić sałatkę z białej kapusty? Przygotuj jedzenie, aby je przygotować. Weź kapustę późnych odmian, jest słodsza i bardziej soczysta. Lepiej nadaje się kwaśne jabłko, takie jak Antonovka. Cebula jest fioletowa słodka. Zamiast pietruszki możesz wziąć dowolne warzywa, będzie pyszne z selerem liściastym. Każdy olej roślinny będzie działał, użyłem oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Z kapusty usuń górne liście, odetnij wymaganą ilość. Pokrój kapustę tak drobno, jak to możliwe, w cienkie paski. Możesz użyć specjalnej tarki lub noża do rozdrabniania, ja, w staromodny sposób, rozdrabniałem prostym nożem.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Złóż kapustę do dużej miski, dodaj sól. Pamiętaj ją lekko rękami i pozostaw na 5-10 minut, aby kapusta wypuściła sok.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Umyj i obierz marchewki. Pokrój marchewki najpierw na talerze, a następnie na cienkie paski.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Pokrój Jabłko na pół i usuń rdzeń. Pokrój jabłko ponownie, najpierw na talerze, a następnie w paski. Ogólnie rzecz biorąc, możesz zetrzeć marchewkę i jabłko na grubej tarce, ale wydawało mi się, że krojenie w paski będzie wyglądać bardziej estetycznie.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Pokrój obraną cebulę w cienkie półpierścienie.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Umyj i osusz warzywa. Drobno posiekaj, po usunięciu grubych łodyg.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Do dressingu dodaj sok z cytryny do oliwy z oliwek i mieszaj, aż będzie gładka.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Marchew, jabłko, cebula i zioła dodaj do kapusty. Wlej cukier. Wlać opatrunek.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Wymieszaj sałatkę. Możesz podać go od razu lub możesz odstawić na chwilę, sałatki z kapusty po pewnym czasie stają się smaczniejsze i bardziej soczyste.

bardzo świeża i lekka sałatka! Jabłko doskonale rozjaśniło jego smak.

warzywa korzeniowe najlepiej myć szczotką lub twardą gąbką pod bieżącą wodą.

aby zapobiec podrażnieniu błony śluzowej oka podczas krojenia cebuli, opłucz cebulę i nóż zimną wodą. Deska do krojenia nie wchłonie nieprzyjemnego zapachu cebuli, jeśli zetrzesz ją kawałkiem cytryny przed cięciem.

sałatka będzie wyglądać ładnie i schludnie, jeśli wszystkie składniki zostaną pokrojone na kawałki o tym samym rozmiarze i kształcie (np.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Jabłka - 47   kcal/100g
  • Jabłka Suszone - 210   kcal/100g
  • Mus jabłkowy w puszkach - 61   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal / 100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g
  • Kapusta biała - 28   kcal/100g
  • Kapusta biała gotowana - 21   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g

Podobne przepisy