skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotowanie chudej sałatki z fasolą będzie wymagało dowolnej fasoli. Z fasoli w puszkach będziesz musiał spuścić płyn, suchą-moczyć przez noc i gotować do miękkości w osolonej wodzie (najważniejsze, aby nie strawić, aby fasola się nie rozpadła). Potrzebne będą również świeże pomidory, sól, olej roślinny, czarny pieprz, świeża pietruszka i trochę chleba (ponieważ sałatka jest chuda, chleb powinien być chudy), najlepiej żytni.
Krok 2:
Pomidory dokładnie opłucz, pokrój na ćwiartki, ostrożnie usuń nasiona z wnętrza. Zostawiamy mięsiste przegrody. Pokrój powstały pomidor & quot; mięso & quot; na kawałki średniej wielkości i złóż na talerz.
Krok 3:
Połącz fasolę i plastry pomidora, dodaj trochę oleju roślinnego (najlepiej oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia), sól i dodaj odrobinę świeżo zmielonego czarnego pieprzu. Wymieszać.
Krok 4:
Pokrój chleb żytni w małe kostki i opiekaj je na suchej patelni bez oleju, aż będą chrupiące. Możesz suszyć krakersy w piekarniku. Najważniejsze jest to, że stają się chrupiące, lekko zrumienione.
Krok 5:
Z krakersami połącz mieszankę pomidorowo-fasolową tuż przed podaniem, aby krakersy nie zamoczyły się przed czasem. Opłucz pietruszkę, strząśnij nadmiar wilgoci i drobno posiekaj. Możesz dodać zielenie na każdym etapie przygotowywania sałatki.
chudą sałatkę z pomidorów i krakersów z fasolą można uzupełnić soczystymi świeżymi ogórkami, wystarczy odciąć z nich skórę, aby usunąć możliwe gęste "miejsca" z gotowego dania, a sałatka okazała się stosunkowo jednolita pod względem gęstości.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Fasola - 328 kcal/100g
- Biała fasola - 352 kcal/100g
- Fasola ognista czerwona - 23 kcal/100g
- Fasola świeżo mrożona w opakowaniu (300 g) - 102 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Chleb"darnicki" - 206 kcal/100g
- Chleb z mąki pszennej najwyższej jakości - 254 kcal/100g
- Chleb z mąki pszennej 1 klasy - 226 kcal/100g
- Chleb z mąki pszennej 2 odmiany - 220 kcal/100g
- Chleb pszenny z mąki razowej - 250 kcal/100g
- Chleb żytni z obranej mąki - 189 kcal/100g
- Chleb żytni z mąki tapetowej - 181 kcal/100g
- Chleb z otrębów białkowych - 182 kcal/100g
- Chleb pszenny białkowy - 242 kcal / 100g
- Chleb zbożowy - 231 kcal/100g
- Chleb "doktorski" - 232 kcal/100g
- Chleb"Orłowski" - 211 kcal/100g
- Chleb "Ukraiński" - 213 kcal/100g
- Baton prosty - 248 kcal/100g
- Bochenek mąki najwyższej jakości - 265 kcal/100g
- Bułki miejskie z mąki klasy i - 254 kcal/100g
- Bułka miejska - 261 kcal/100g
- Bułka maślana - 252 kcal/100g
- Baranki proste - 336 kcal / 100g
- Chleb - 254 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g