Sałatka z fasolą i pomidorami

bardzo smaczna i jasna sałatka na postne dni! Sałatka fasola pomidory krakersy przepis jest dobry, ponieważ jest łatwy w przygotowaniu, sałatka jest dość pożywna i satysfakcjonująca dzięki krakersom i fasoli. Pomidory dodają potrawie niezbędnej soczystości. Możesz wziąć dowolny chleb na sałatkę, ale szczególnie smaczne danie uzyskuje się z krakersami z chleba żytniego. Brązowy chleb i pomidory świetnie się łączą. To krakersy z czarnego chleba w pomidorowo-maślanym soku sałatkowym, które wielu lubi najbardziej i są spożywane w pierwszej kolejności!
MariaSAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 23 % 8 g
tłuszcze 14 % 5 g
węglowodany 63 % 22 g
182 kcal
IG: 68 / 0 / 32

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotowanie chudej sałatki z fasolą będzie wymagało dowolnej fasoli. Z fasoli w puszkach będziesz musiał spuścić płyn, suchą-moczyć przez noc i gotować do miękkości w osolonej wodzie (najważniejsze, aby nie strawić, aby fasola się nie rozpadła). Potrzebne będą również świeże pomidory, sól, olej roślinny, czarny pieprz, świeża pietruszka i trochę chleba (ponieważ sałatka jest chuda, chleb powinien być chudy), najlepiej żytni.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Pomidory dokładnie opłucz, pokrój na ćwiartki, ostrożnie usuń nasiona z wnętrza. Zostawiamy mięsiste przegrody. Pokrój powstały pomidor & quot; mięso & quot; na kawałki średniej wielkości i złóż na talerz.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Połącz fasolę i plastry pomidora, dodaj trochę oleju roślinnego (najlepiej oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia), sól i dodaj odrobinę świeżo zmielonego czarnego pieprzu. Wymieszać.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Pokrój chleb żytni w małe kostki i opiekaj je na suchej patelni bez oleju, aż będą chrupiące. Możesz suszyć krakersy w piekarniku. Najważniejsze jest to, że stają się chrupiące, lekko zrumienione.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Z krakersami połącz mieszankę pomidorowo-fasolową tuż przed podaniem, aby krakersy nie zamoczyły się przed czasem. Opłucz pietruszkę, strząśnij nadmiar wilgoci i drobno posiekaj. Możesz dodać zielenie na każdym etapie przygotowywania sałatki.

chudą sałatkę z pomidorów i krakersów z fasolą można uzupełnić soczystymi świeżymi ogórkami, wystarczy odciąć z nich skórę, aby usunąć możliwe gęste "miejsca" z gotowego dania, a sałatka okazała się stosunkowo jednolita pod względem gęstości.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Fasola - 328   kcal/100g
  • Biała fasola - 352   kcal/100g
  • Fasola ognista czerwona - 23   kcal/100g
  • Fasola świeżo mrożona w opakowaniu (300 g) - 102   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Chleb"darnicki" - 206   kcal/100g
  • Chleb z mąki pszennej najwyższej jakości - 254   kcal/100g
  • Chleb z mąki pszennej 1 klasy - 226   kcal/100g
  • Chleb z mąki pszennej 2 odmiany - 220   kcal/100g
  • Chleb pszenny z mąki razowej - 250   kcal/100g
  • Chleb żytni z obranej mąki - 189   kcal/100g
  • Chleb żytni z mąki tapetowej - 181   kcal/100g
  • Chleb z otrębów białkowych - 182   kcal/100g
  • Chleb pszenny białkowy - 242   kcal / 100g
  • Chleb zbożowy - 231   kcal/100g
  • Chleb "doktorski" - 232   kcal/100g
  • Chleb"Orłowski" - 211   kcal/100g
  • Chleb "Ukraiński" - 213   kcal/100g
  • Baton prosty - 248   kcal/100g
  • Bochenek mąki najwyższej jakości - 265   kcal/100g
  • Bułki miejskie z mąki klasy i - 254   kcal/100g
  • Bułka miejska - 261   kcal/100g
  • Bułka maślana - 252   kcal/100g
  • Baranki proste - 336   kcal / 100g
  • Chleb - 254   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g

Podobne przepisy