sałatka witaminowa z kapusty i marchwi

pyszne, orzeźwiające, zdrowe, z letnim nastrojem! Sałatka witaminowa z kapusty i marchwi stanowi doskonały dodatek do lunchu lub kolacji lub szybką przekąskę w ciągu dnia. Ugotujesz go w 15 minut. Możesz uzupełnić sałatkę dowolnymi surowymi warzywami!
Julia M.Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 7 % 1 g
tłuszcze 40 % 6 g
węglowodany 53 % 8 g
86 kcal
IG: 88 / 0 / 13

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 15 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić sałatkę z jarmużu i marchwi z witaminami? Przygotuj do tego niezbędne składniki. Usuń 2-4 zewnętrzne liście z główki kapusty. Nie będziemy ich potrzebować. Jabłko wybierz słodko-kwaśne do smaku.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Posiekaj kapustę ostrym nożem. Postaraj się, aby był jak najcieńszy. Kiedy kapusta jest cienko posiekana, sałatka jest bardzo delikatna. Pamiętaj o posiekanej kapuście rękami. Jest to konieczne, aby stało się bardziej miękkie i soczyste. Następnie przenieś kapustę do miski, w której ugotujesz sałatkę.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Obierz marchewki i jabłka i spłucz z zanieczyszczeń. Zetrzyj marchewki na średniej tarce, a jabłko na dużej tarce. W kontakcie z powietrzem starte jabłko zaczyna ciemnieć. Możesz trochę skropić sokiem z cytryny.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Cebulę obrać i pokroić w cienkie plasterki.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Pokrój również paprykę w cienkie kostki. Dodałam tylko połowę pieprzu. Ale możesz też dodać całość. W misce do sałatki włóż posiekaną cebulę i paprykę.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Polej sałatkę olejem roślinnym i sokiem z cytryny. Do smaku dodaj sól i cukier.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Dodaj trochę posiekanych świeżych ziół do sałatki i wymieszaj wszystkie składniki. Sałatka witaminowa jest gotowa! Przełóż do salaterki i podawaj! Smacznego!

aby zapobiec podrażnieniu błony śluzowej oka podczas krojenia cebuli, opłucz cebulę i nóż zimną wodą. Deska do krojenia nie wchłonie nieprzyjemnego zapachu cebuli, jeśli zetrzesz ją kawałkiem cytryny przed cięciem.

warzywa korzeniowe najlepiej myć szczotką lub twardą gąbką pod bieżącą wodą.

ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili).  

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jabłka - 47   kcal/100g
  • Jabłka Suszone - 210   kcal/100g
  • Mus jabłkowy w puszkach - 61   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g
  • Kapusta biała - 28   kcal/100g
  • Kapusta biała gotowana - 21   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g

Podobne przepisy