Sałatka z kraba z kukurydzą klasyczna bez ryżu

pyszna sałatka z paluszkami krabowymi na każdą okazję! Pyszna, delikatna, świeża sałatka z paluszków krabowych. Przygotowany z najbardziej przystępnych cenowo produktów. Spodoba się zarówno dorosłym, jak i dzieciom, a także niespodziewanym gościom!
Natalia CybulskaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 27 % 6 g
tłuszcze 41 % 9 g
węglowodany 32 % 7 g
130 kcal
IG: 57 / 43 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj wszystkie potrzebne produkty. Weź schłodzone paluszki krabowe, odpowiednie jest również mięso kraba. Ale także schłodzone. Schłodzona żywność zawiera znacznie więcej składników odżywczych. Weź domowe jajka, w skrajnych przypadkach co. Ale zanim je ugotujesz, sprawdź jajka pod kątem świeżości. Zanurz je w pojemniku z wodą o temperaturze pokojowej: jeśli jajko tonie, jest niewątpliwie świeże. Jeśli jajko unosi się, lepiej go nie używać.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Paluszki krabowe obierz lub usuń opakowanie z mięsa. Jeśli nagle masz zamrożone paluszki krabowe, musisz je odpowiednio rozmrozić. Po zamrażarce umieść opakowanie patyczków w lodówce, a dopiero potem całkowicie rozmroź je w temperaturze pokojowej.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Pokrój patyki w dowolny wygodny sposób. Ale polecam mniejsze cięcie.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dobrze umyj ogórek, osusz, a także pokrój w drobną kostkę. Ogólnie rzecz biorąc, w przypadku sałatki najmniejsze cięcie jest uważane za najbardziej optymalne. Uważa się, że jem mniej posiekaną sałatkę, tym lepiej jest ugotowana.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Jajka ugotować na twardo. Zwykle jest to około 8 minut po zagotowaniu wody. Natychmiast zalej ugotowane jajka zimną wodą - pomoże to szybko je wyczyścić. Jajka obrać i pokroić w drobną kostkę.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Z kukurydzy odcedź nadmiar płynu i dodaj do sałatki. Kukurydzę w puszkach w sezonie można zastąpić zwykłą gotowaną kukurydzą.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Do smaku posolić sałatkę. Używam zwykłej soli morskiej, ale możesz wziąć sól z dodatkami: Adyghe lub Swan.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Dopraw sałatkę majonezem. Polecam używać majonezu domowej roboty, własnego przygotowania - jest znacznie zdrowszy W skrajnych przypadkach możesz doprawić sałatkę niskotłuszczową śmietaną lub jogurtem greckim.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Wszystko wymieszaj, przełóż sałatkę do salaterki i podawaj.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Sałatka nadaje się zarówno na świąteczny stół, jak i na co dzień. Może zastąpić pełny posiłek i może być podawany jako dodatek. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Świeże ogórki - 15   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Paluszki krabowe - 73   kcal/100g
  • Paluszki krabowe Vici soczyste - 73   kcal/100g
  • Paluszki krabowe południk Krab śnieżny - 140   kcal/100g
  • Paluszki krabowe Miramar - 140   kcal/100g
  • Paluszki krabowe Santa braemor Krab śnieżny - 70   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal / 100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Kukurydza cukrowa w puszkach - 79   kcal/100g

Podobne przepisy