ciasto maślane najsmaczniejsze na bułeczki

bujne, przewiewne, ze zwykłych produktów! Ciasto maślane na bułki według tego przepisu jest bardzo delikatne i smaczne. Jego przygotowanie zajmuje dość dużo czasu, ale jego główna część jest przeznaczona na proofing, sam proces jest prosty i prosty.
SnezhanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 12 % 8 g
tłuszcze 22 % 15 g
węglowodany 66 % 44 g
335 kcal
IG: 2 / 0 / 98

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 4 h 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić maślane ciasto na bułki? To ciasto jest gotowane na cieście. Jak zrobić ciasto? Wlej szklankę ciepłego mleka do głębokiej miski. Mleko należy podgrzać do t 37-38 stopni, można to zrobić za pomocą kuchenki mikrofalowej. Dodaj łyżkę cukru do mleka, wymieszaj. Dodaj łyżeczkę suchych, szybko działających drożdży, dokładnie wymieszaj, aby granulki drożdży się rozdzieliły. Dodaj łyżkę mąki pszennej.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Wymieszaj, aby nie pozostały grudki. Przykryj miskę ręcznikiem (lub dokręć folią spożywczą) i umieść w ciepłym miejscu na 20 minut, aby drożdże się aktywowały . Jeśli produkty są wysokiej jakości, wszystko jest zrobione poprawnie, to po określonym czasie na powierzchni ciasta powinna pojawić się Czapka z pianki drożdżowej.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    W innej misce połącz jaja kurze z resztą cukru, solą oraz stopionym i schłodzonym do temperatury pokojowej masłem. Dobrze wymieszaj lub ubij mikserem elektrycznym te produkty, aż uzyskasz gładką mieszankę.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wlej ciasto do miski z kremową mieszanką jajeczną. Wymieszać. Zacznij dodawać przesianą mąkę pszenną. Aby bułki były szczególnie przewiewne i delikatne, mąkę należy stosować najwyższej jakości i należy ją przesiać, lepiej wielokrotnie nasycać mąkę tlenem. Dodaj mąkę w częściach, za każdym razem wyrabiając ciasto łyżką.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Gdy trudno będzie wymieszać ciasto łyżką, połóż je na posypanym mąką stole i kontynuuj ugniatanie, w razie potrzeby dodając mąkę. Przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Ciasto powinno być gładkie, elastyczne i posłuszne, lekko przylegające do dłoni. Posmaruj olejem roślinnym i włóż z powrotem do miski. Przykryj miskę ręcznikiem i umieść w ciepłym miejscu na kilka godzin.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Następnie zmiażdż ciasto, pozwól mu ponownie wyrosnąć i przejdź do pieczenia bułek. Smacznego!

pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla.

masło można stopić w kuchence mikrofalowej lub w kąpieli wodnej. Jak stopić masło w kuchence mikrofalowej?  pokrój masło na małe kawałki i umieść w specjalnym pojemniku. Aby zapobiec rozpryskiwaniu się oleju po podgrzaniu, przykryj naczynie z olejem ręcznikiem papierowym. Olej należy stopić przy najniższej mocy lub w trybie rozmrażania. Na początku wystarczy pięć sekund. Następnie, jeśli masło jeszcze się nie stopiło, Ustaw ponownie na 5 sekund i uruchom kuchenkę mikrofalową. Powtórz ten proces kilka razy, aż uzyskasz pożądany wynik.
jak prawidłowo stopić masło w kąpieli wodnej? potrzebne będą dwa pojemniki o różnych średnicach. Wlej wodę do dużego i umieść na kuchence. Ustaw mniejszy pojemnik na górze, aby zanurzyć go w około połowie wody. Włóż do niego masło pokrojone na kawałki. Pod wpływem wrzącej wody olej zacznie się topić. Lekko wymieszaj olej, aby przyspieszyć proces. Po całkowitym rozpuszczeniu kawałków masła wyjmij pojemnik z pieca.

płyn, w którym drożdże są hodowane, powinien być przyjemny w dotyku, nie wyższy niż 40 stopni. Dlaczego to ma znaczenie? W ciepłym środowisku drożdże są dobrze aktywowane, umierają w gorącym środowisku, aw zimnym po prostu nie działają. Aby uniknąć nieprzyjemnych niespodzianek, przetestuj drożdże przed zmieszaniem z resztą składników. Wlej trochę ciepłego mleka do miski, wymieszaj w niej drożdże. Przykryj miskę ręcznikiem kuchennym i umieść w ciepłym miejscu bez przeciągów na 10-15 minut. W tym czasie na powierzchni ciasta powinna pojawić się Piankowa Czapka drożdżowa. Jeśli tak się nie stanie, proces fermentacji się nie rozpoczął (drożdże są przeterminowane lub zepsute). W takim przypadku warto wziąć inne drożdże, w przeciwnym razie pieczenie nie zadziała.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal / 100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Suche drożdże - 410   kcal / 100g

Podobne przepisy