ciasto bez masła

niedrogi, z prostych produktów, szybki i prosty! Ciasto bez masła, w przeciwieństwie do klasycznego ciasta kruchego, jest wykonane z minimalną ilością tłuszczów zwierzęcych. Jeśli nie chcesz używać masła, nie jest to powód do odmowy przygotowania takiego ciasta i produktów z niego.
SnezhanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 10 % 7 g
tłuszcze 23 % 16 g
węglowodany 67 % 47 g
347 kcal
IG: 2 / 0 / 98

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić ciasto bez masła? Przygotuj jedzenie. Kefir lepiej jest wziąć grubszy, mam 3,2% tłuszczu. Wyjmij go z lodówki z wyprzedzeniem, aby uzyskać temperaturę pokojową. Wlej kefir do dużej miski. Dodaj cukier (możesz zmienić ilość cukru w zależności od tego, co upieksz), szczyptę soli, aby zrównoważyć smak, sodę. Wymieszaj składniki trzepaczką.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Wlej olej roślinny do miski z kefirem, wymieszaj.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    W osobnej misce ubij jajko kurze trzepaczką, aby białko całkowicie się rozdzieliło. Wlej mieszaninę jajek do miski z płynem, wymieszaj i zacznij wlewać przesianą mąkę pszenną. Mąkę należy przesiać, aby uniknąć dostania się do ciasta ciał obcych i zanieczyszczeń, które mogą znajdować się w mące, i nasycić ten produkt tlenem, co z kolei sprawi, że produkty z niego będą bardziej miękkie i przewiewne.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj mąkę w małych porcjach, mieszając składniki łyżką, aż ciasto zacznie się łączyć w jedną grudkę. Następnie zbierz ciasto rękami na posypanej mąką powierzchni roboczej w kulkę. Mąka może wymagać nieco więcej lub mniej niż ilość podana w przepisie, spojrzysz na stan ciasta.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Powinno być gęste, twarde ciasto, ale nie trzeba go ugniatać zbyt długo, aby nie było twarde. Takie ciasto, w przeciwieństwie do klasycznego kruchego, gotowane na maśle lub margarynie, nie wymaga czasu na chłodzenie i przechowywanie w lodówce. Możesz od razu przejść do walcowania i gotowania z niego wypieków. Takie ciasto może być używane do robienia ciastek, ciast, ciast i innych produktów.

możesz zrobić kruche ciasto bez dodawania kefiru, na oleju roślinnym i żółtkach jaj kurzych, ale wydaje mi się, że produkty z ciasta z dodatkiem kefiru są bardziej maślane i miękkie.

pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla.

przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!

czy można zastąpić proszek do pieczenia sodą, jak dodać je poprawnie, aby pieczenie było bujne, jak uniknąć nieprzyjemnego smaku sody i więcej, przeczytaj artykuł " proszek do pieczenia czy soda oczyszczona - co jest lepsze?"   

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Kefir tłusty - 62   kcal/100g
  • Kefir 1% tłuszczu - 38   kcal/100g
  • Kefir beztłuszczowy - 30   kcal/100g
  • Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45   kcal/100g
  • Kefir 2,5% tłuszczu - 53   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g

Podobne przepisy