skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak gotować chorizo? Przygotuj wszystkie niezbędne składniki do przygotowania kiełbasy w domu. Weź kawałek wieprzowiny, który będzie z tłuszczem.
Krok 2:
Umyj wieprzowinę pod bieżącą wodą, a następnie osusz (na przykład ręcznikami papierowymi). Następnie pokrój mięso na kawałki o takiej wielkości, aby można je było zmielić przez maszynę do mięsa. Przenieś pokrojone mięso do zwykłej plastikowej torby i włóż do zamrażarki na 20-30 minut, aby trochę zamarzło.
Krok 3:
Ustaw maszynkę do mięsa na powierzchni roboczej, ustawiając w niej ruszt z dużymi otworami. Przepuść całą objętość zamrożonego mięsa przez maszynę do mięsa. Mięso można również drobno posiekać (jeśli nie przechodzi przez maszynę do mięsa).
Krok 4:
W osobnym małym pojemniku wlej wszystkie suche składniki sypkie, a mianowicie mieloną paprykę, mielony czarny pieprz i sól morską. Wymieszaj je, a następnie dodaj do mięsa mielonego. Ponownie wymieszaj wszystko w taki sposób, aby przyprawy były równomiernie rozmieszczone w całym mielonym mięsie.
Krok 5:
Teraz obierz wszystkie ząbki czosnku, a następnie zetrzyj je na drobnej tarce. Dodaj starty czosnek do mielonego mięsa i wlej do niego trochę czerwonego wina. Następnie ponownie wymieszaj wszystkie składniki.
Krok 6:
Przykryj szczelnie pojemnik z mieloną wieprzowiną pokrywką lub folią spożywczą i wstaw do lodówki na 12 godzin, aby mięso mielone dojrzewało.
Krok 7:
Przygotuj wnętrzności, aby wypełnić je mielonym mięsem i uformować kiełbaski. Aby to zrobić, wypłucz skorupę z soli. Moczyć przez 30 minut w ciepłej wodzie. Następnie wlej bieżącą ciepłą wodę do samej skorupy.
Krok 8:
Gdy skorupa jest gotowa, rozciągnij ją na specjalnej dyszy do robienia kiełbas tak ciasno, jak to możliwe (Sama dysza powinna być zainstalowana w maszynce do mięsa) i napełnij gotowym mięsem mielonym. Uformuj kiełbaski nie za małe, ale też nie za długie – optymalny rozmiar będzie 25 centymetrów. Oznacza to, że co 25 centymetrów przekręcaj jelito lub bandażuj je sznurkiem. Miejsca, w których utworzyły się puste przestrzenie z powietrzem, nakłuć igłą.
Krok 9:
Przygotuj kiełbaski, na przykład na drzwiach lodówki, tak aby były wentylowane ze wszystkich stron lub w innym suchym i dobrze wentylowanym miejscu, najważniejsze jest to, że temperatura nie jest wyższa niż 10-15 stopni. Pozostaw kiełbasę chorizo w lodówce do dojrzewania przez 1 miesiąc. W tym okresie stanie się dość gęsty, skurczy się do wymaganej konsystencji i nabierze czerwonego odcienia.
ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili).
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Wieprzowina tłusta - 333 kcal/100g
- Mięso wieprzowe - 357 kcal/100g
- Wieprzowina-chuda pieczeń - 184 kcal/100g
- Schab-kotlet z kością - 537 kcal/100g
- Sznycel wieprzowy - 352 kcal/100g
- Wieprzowina - ramię - 593 kcal/100g
- Szynka dzika - 113 kcal/100g
- Wieprzowina - 259 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Wina alkoholowe - 212 kcal/100g
- Wina półwytrawne - 78 kcal/100g
- Wina wytrawne - 64 kcal/100g
- Wino czerwone - 88 kcal / 100g
- Papryka - 289 kcal/100g
- Sól morska - 0 kcal/100g
- Jelita wieprzowe - 602 kcal/100g