kiełbasa chorizo domowej roboty

słynny, pikantny, wieprzowy, z czerwonym winem! Kiełbasa serowa chorizo pochodzi z Hiszpanii. Papryka nadaje jej przyjemny czerwonawy kolor i rozpoznawalny smak. Gotuj przez długi czas, ale wynik przekracza wszelkie oczekiwania. Jest to nie tylko samodzielna przekąska, ale także składnik potraw narodowych.
Pirko RitaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 40 % 14 g
tłuszcze 54 % 19 g
węglowodany 6 % 2 g
244 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 31 d 15 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak gotować chorizo? Przygotuj wszystkie niezbędne składniki do przygotowania kiełbasy w domu. Weź kawałek wieprzowiny, który będzie z tłuszczem.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Umyj wieprzowinę pod bieżącą wodą, a następnie osusz (na przykład ręcznikami papierowymi). Następnie pokrój mięso na kawałki o takiej wielkości, aby można je było zmielić przez maszynę do mięsa. Przenieś pokrojone mięso do zwykłej plastikowej torby i włóż do zamrażarki na 20-30 minut, aby trochę zamarzło.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Ustaw maszynkę do mięsa na powierzchni roboczej, ustawiając w niej ruszt z dużymi otworami. Przepuść całą objętość zamrożonego mięsa przez maszynę do mięsa. Mięso można również drobno posiekać (jeśli nie przechodzi przez maszynę do mięsa).

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    W osobnym małym pojemniku wlej wszystkie suche składniki sypkie, a mianowicie mieloną paprykę, mielony czarny pieprz i sól morską. Wymieszaj je, a następnie dodaj do mięsa mielonego. Ponownie wymieszaj wszystko w taki sposób, aby przyprawy były równomiernie rozmieszczone w całym mielonym mięsie.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Teraz obierz wszystkie ząbki czosnku, a następnie zetrzyj je na drobnej tarce. Dodaj starty czosnek do mielonego mięsa i wlej do niego trochę czerwonego wina. Następnie ponownie wymieszaj wszystkie składniki.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Przykryj szczelnie pojemnik z mieloną wieprzowiną pokrywką lub folią spożywczą i wstaw do lodówki na 12 godzin, aby mięso mielone dojrzewało.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Przygotuj wnętrzności, aby wypełnić je mielonym mięsem i uformować kiełbaski. Aby to zrobić, wypłucz skorupę z soli. Moczyć przez 30 minut w ciepłej wodzie. Następnie wlej bieżącą ciepłą wodę do samej skorupy.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Gdy skorupa jest gotowa, rozciągnij ją na specjalnej dyszy do robienia kiełbas tak ciasno, jak to możliwe (Sama dysza powinna być zainstalowana w maszynce do mięsa) i napełnij gotowym mięsem mielonym. Uformuj kiełbaski nie za małe, ale też nie za długie – optymalny rozmiar będzie 25 centymetrów. Oznacza to, że co 25 centymetrów przekręcaj jelito lub bandażuj je sznurkiem. Miejsca, w których utworzyły się puste przestrzenie z powietrzem, nakłuć igłą.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Przygotuj kiełbaski, na przykład na drzwiach lodówki, tak aby były wentylowane ze wszystkich stron lub w innym suchym i dobrze wentylowanym miejscu, najważniejsze jest to, że temperatura nie jest wyższa niż 10-15 stopni. Pozostaw kiełbasę chorizo w lodówce do dojrzewania przez 1 miesiąc. W tym okresie stanie się dość gęsty, skurczy się do wymaganej konsystencji i nabierze czerwonego odcienia.

ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili). 

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Wieprzowina tłusta - 333   kcal/100g
  • Mięso wieprzowe - 357   kcal/100g
  • Wieprzowina-chuda pieczeń - 184   kcal/100g
  • Schab-kotlet z kością - 537   kcal/100g
  • Sznycel wieprzowy - 352   kcal/100g
  • Wieprzowina - ramię - 593   kcal/100g
  • Szynka dzika - 113   kcal/100g
  • Wieprzowina - 259   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Wina alkoholowe - 212   kcal/100g
  • Wina półwytrawne - 78   kcal/100g
  • Wina wytrawne - 64   kcal/100g
  • Wino czerwone - 88   kcal / 100g
  • Papryka - 289   kcal/100g
  • Sól morska - 0   kcal/100g
  • Jelita wieprzowe - 602   kcal/100g

Podobne przepisy