Klasyczna czekoladowa kiełbasa z ciasteczkami i kakao ze skondensowanym mlekiem

klasyczny deser z czasów radzieckich z ciastek bez pieczenia! W tym czasie wybór w sklepach nie był zbyt bogaty, a różne gadżety przygotowywano w domu, z prostych i niedrogich produktów. Jedną z takich potraw jest kiełbasa czekoladowa z kakao i skondensowanym mlekiem. Swoją nazwę zawdzięcza zewnętrznemu podobieństwu do zwykłej kiełbasy.
katushafinAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 10 % 8 g
tłuszcze 31 % 25 g
węglowodany 59 % 47 g
567 kcal
IG: 4 / 57 / 38

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić klasyczną kiełbasę czekoladową z ciasteczkami i kakao ze skondensowanym mlekiem? Przygotuj jedzenie. Ciasteczka najlepiej kruche, typu "rocznicowe". Mleko skondensowane wybieraj z pełnego mleka, bez tłuszczów roślinnych. Teraz zaczęli produkować małe puszki, skup się na wadze około 200 gramów. Wyjmij masło z lodówki z wyprzedzeniem, powinno stać się miękkie.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Odłóż na bok kilka ciasteczek, będą one pełnić rolę "tłuszczu" w kiełbasie. Rozdrobnij ciasteczka rękami, pozostawiając duże kawałki.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Resztę ciasteczek zmiel na drobny okruch. Możesz użyć różnych sposobów. Wcześniej robiono to za pomocą maszynki do mięsa lub wałka do ciasta, teraz blender lub rozdrabniacz często działa jako asystent.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wlej ciasteczka do miski. Dodaj do niego miękkie masło. Wymieszaj ciasteczka z masłem. Nie będzie interweniować do końca, to nie jest straszne, wystarczy lekko wymieszać, aby nie pozostała grudka.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wlej mleko skondensowane do masy, wlej proszek kakaowy.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Łyżką mieszaj masę, aż będzie gładka. Nie wymaga miksera ani innego urządzenia. Wszystko jest dobrze wymieszane łyżką. Na samym końcu umieść pozostawione duże kawałki ciasteczek.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Dodaj je do masy. Powinien być miękki i plastyczny. Jeśli nagle masz suchą masę, dodaj do niej kilka łyżek mleka.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Wyłóż powstałe ciasto na folię spożywczą i uformuj kiełbasę. Aby to zrobić, zawiń go w folię i zwiń na stole. Zawiąż końce filmu.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Włóż kiełbasę do lodówki na kilka godzin. W tym czasie olej stwardnieje, a kiełbasa stanie się twarda.

to naprawdę ulubiony przepis na kiełbasę od dzieciństwa! Tylko my zrobiliśmy to bez kakao, kiełbasa okazała się lekka i bardziej kremowa. Bardziej podobała mi się opcja z kakao.

do takiej kiełbasy można dodać posiekane orzechy, obrane nasiona, posiekane suszone owoce.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko skondensowane z cukrem - 324   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Kakao w proszku - 374   kcal/100g
  • Kruche ciasteczka - 716   kcal/100g

Podobne przepisy