Sałatka z marchwi jak w jadalni

elementarnie proste, tak smaczne i zdrowe, jak to tylko możliwe! Sałatka z marchwi jak w jadalni często można zobaczyć w menu francuskich restauracji. Jest to alternatywa dla dobrze znanej marchewki po koreańsku, bardzo smaczna i ciężka. Danie jest idealne zarówno na co dzień, jak i na wakacje!
wiaraAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 7 % 1 g
tłuszcze 43 % 6 g
węglowodany 50 % 7 g
91 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić sałatkę z marchwi jak w jadalni? Przygotuj wszystkie niezbędne składniki. Wybierz jasną soczystą i słodką marchewkę, ponieważ od tego będzie zależeć smak potrawy. Dobrze umyj i wyczyść. Waga netto marchwi wynosi 450 g (mam jedną dużą i dwie małe marchewki).

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Przygotuj sos. Wyciśnij sok z połowy cytryny w wygodny dla Ciebie sposób. Usuń wszystkie kości.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wlej dwie łyżki oliwy z oliwek do małego pojemnika. Możesz go zastąpić dowolnym rafinowanym olejem roślinnym. Dodaj płynny miód, sok z cytryny, musztardę. Wziąłem zwykłą gotową nie pikantną musztardę. Możesz go zastąpić Dijon. W razie potrzeby dopraw solą i pieprzem. Dobrze wymieszaj. Tankowanie jest gotowe.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Posiekaj obraną marchewkę na tarce po koreańsku. Możesz również użyć zwykłej średniej lub grubej tarki. Najważniejsze jest, aby marchewki były starte tak cienko, jak to możliwe.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Umyj pietruszkę lub inne warzywa według własnego uznania, osusz ręcznikami papierowymi i posiekaj nożem.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Przenieś startą marchewkę do odpowiedniego pojemnika, dodaj posiekaną natkę pietruszki. Na wierzch polej przygotowanym dressingiem i dobrze wymieszaj sałatkę widelcem lub tylko rękami.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Podawaj sałatkę od razu. Nie potrzebuje nalegań. Smacznego!

sałatka jest lekka, orzeźwiająca, delikatna, bez czosnku i majonezu, dobrze smakuje. Nadaje się na każdą okazję, jako niezależne danie lub dodatek. Taka sałatka była przygotowywana po raz pierwszy. Moja rodzina i ja naprawdę to lubiliśmy. Podawana jako dodatek do pieczonego mięsa. Nawet ci, którzy nie lubią marchewki, z pewnością docenią tę sałatkę.

gotuj sałatki tylko z całkowicie schłodzonej żywności. Zrobiona z ciepłej sałaty może szybko się zepsuć.

pamiętaj, że ostateczny wynik tego dania zależy od tego, jak zmielisz marchewki: starte marchewki zamieniają się w papkę podczas obróbki cieplnej i równomiernie mieszają się z resztą składników, pokrojone w paski lub kostki zachowają swój kształt. 

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Miód - 400   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Musztarda jadalnia - 417   kcal/100g
  • Musztarda - 417   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g

Podobne przepisy