domowy majonez z jajkiem i octem

najłatwiejszy i najszybszy przepis na sos sałatkowy! Ten domowy majonez z jajkiem i octem można uznać za klasyczny. Dodaje się do niego tylko musztardę i sól. W razie potrzeby możesz użyć innych dodatków i wypełniaczy. Ale ten sos jest już dobry i nadaje się do wszystkich sałatek.
Natalia CybulskaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 6 % 4 g
tłuszcze 92 % 59 g
węglowodany 2 % 1 g
537 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 10 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić majonez z octem? Przygotuj wszystkie niezbędne składniki. Ponieważ będziemy używać jajek na surowo, weź jajka od wiarygodnego producenta lub jajka domowe. Teraz w sprzedaży są już umyte i zdezynfekowane - świetnie nadają się do potraw zawierających surowe jajka. Każda musztarda zejdzie: od tego zależy ostrość majonezu, więc radzę wziąć zwykłą rosyjską ostrą musztardę. Ocet jest również zwykły, bez dodatków 6-9%.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Do gotowania potrzebujemy blendera zanurzeniowego wraz z miską do ubijania. Umyj jajko bardzo dobrze: skorupa jajka zawiera ogromną liczbę bakterii i wszystkie muszą zostać zmyte. Możesz oczywiście użyć jaj przepiórczych-uważa się, że jaja przepiórcze są czystsze. W takim przypadku zamiast jednego jaja kurzego weź 5 sztuk przepiórki. Delikatnie wbij jajko do miski blendera.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj musztardę, sól, możesz również dodać szczyptę cukru, aby uzyskać zrównoważony smak.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Przykryj "nogą" blendera jajko.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    I zacznij ubijać z minimalną prędkością, wlewając olej roślinny cienkim strumieniem.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Olej roślinny może być dowolny. Ale z mojego doświadczenia powiem, że metodą prób i błędów doszedłem do wniosku, że idealny jest zwykły rafinowany olej słonecznikowy. Pomimo wartości na przykład oliwy z oliwek, domowy majonez z nią jest trochę gorzki. Ale jeśli jesteś miłośnikiem jakiegoś konkretnego oleju, możesz spróbować zrobić z nim majonez.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Jeśli majonez okaże się płynny-dodaj więcej oleju roślinnego, a stanie się grubszy.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Na samym końcu wlej ocet i ponownie uderz blenderem. Ocet nada domowemu majonezowi ten sam majonezowy smak. Przechowuj taki majonez w lodówce przez 2-3 dni w misce z pokrywką.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Taki sos nadaje się zarówno do sosów sałatkowych, jak i do marynaty, a także może być poddawany obróbce cieplnej podczas pieczenia mięsa i ryb z tym majonezem. Smacznego!

majonez jest prawdopodobnie najpopularniejszym sosem. Oferuję szybki i prosty przepis na naturalny domowy majonez, który nie jest gorszy od smaku sklepu! Nadaje się do przyprawiania potraw, marynaty i pieczenia!

skąd wiesz, czy jajko jest świeże? Rozbij go do osobnego pojemnika. Przede wszystkim nie powinno być nieprzyjemnego zapachu. Białko świeżych jaj będzie czyste i czyste. Żółtko nie powinno się rozprzestrzeniać i będzie błyszczące, wypukłe, jednolite.

pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Musztarda stołówka - 417   kcal/100g
  • Musztarda - 417   kcal/100g
  • Ocet winny (3%) - 9   kcal/100g
  • Ocet 9% - 11   kcal/100g
  • Ocet balsamiczny - 88   kcal/100g
  • Ocet jabłkowy - 14   kcal/100g
  • Ocet - 11   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g

Podobne przepisy