Sałatka z Morza Czerwonego z paluszkami krabowymi pomidorami i papryką

szybko, pięknie, prosto, niedrogo, codziennie świętuj! Sałatka z Morza Czerwonego to jedna z najjaśniejszych zimnych przekąsek. Jego nazwa pochodzi od czerwonych produktów: paluszków krabowych, pomidorów, papryki. Po prostu wymieszaj wszystko lub ułóż sałatkę warstwami i uzyskaj pyszną dekorację świątecznego stołu!
Julia M.Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 24 % 7 g
tłuszcze 59 % 17 g
węglowodany 17 % 5 g
198 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić sałatkę z Morza Czerwonego? Przygotuj do tego wszystkie niezbędne składniki. Warzywa-pomidory i paprykę dobrze spłucz pod bieżącą wodą z zanieczyszczeń. Następnie osusz ręcznikiem. Możesz użyć dowolnego sera do sałatki. Najważniejsze jest to, że można go łatwo zetrzeć.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Wyjmij paluszki krabowe z opakowań. Pokrój każdy kij krabowy na 3-4 paski, a następnie drobno pokrój w poprzek.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Rozłożymy sałatkę warstwami. Aby to zrobić, potrzebujesz specjalnego pierścienia do sałatki lub zwykłej dzielonej Formy do ciasta. Umieść formę natychmiast na talerzu, na którym podasz sałatkę. Połóż pokrojone paluszki krabowe na dnie dzielonej formy pierwszą warstwą. Lekko dociśnij warstwę paluszków krabowych dłonią, aby były mocniejsze. Oddzielnie wymieszaj posiekany czosnek z majonezem. Posmaruj tę warstwę i wszystkie kolejne sosem.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Pokrój paprykę na dwie części i usuń rdzeń. Następnie drobno posiekaj paprykę.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Połóż posiekaną paprykę w następnej warstwie, lekko ją dociskając.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Zetrzyj ser na drobnej tarce i umieść 2/3 całości w pierścieniu w trzeciej warstwie.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Pokrój pomidory na pół i usuń łodygę. Pokrój pomidory w drobną kostkę. Aby pomidory nie spływały do sałatki, usuń z nich soczysty rdzeń.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Ułóż pokrojone pomidory w następnej warstwie.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Posyp wierzch sałatki pozostałym startym serem i zdejmij z niego pierścień. Sałatka z Morza Czerwonego jest gotowa! Schłodź trochę przed podaniem i udekoruj trochę według własnych upodobań. Do dekoracji możesz użyć warzyw i świeżych ziół.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Gotowa sałatka jest lekka i bardzo smaczna. A aromat czosnku ładnie uzupełnia wszystkie składniki. Smacznego!

pomidory wybierz soczyste, ale gęste. Miękkie owoce nie zachowują dobrze kształtu, podczas krojenia i gotowania rozprzestrzeniają się w bezkształtną masę i psują wygląd potrawy.

sałatka będzie wyglądać ładnie i schludnie, jeśli wszystkie składniki zostaną pokrojone na kawałki o tym samym rozmiarze i kształcie (np.

film, w który owinięty jest każdy kij kraba, czasami nie usuwa się dobrze. Aby ułatwić proces, przytrzymaj patyczki nad parą przez 1-3 sekundy.

lepiej zrobić własny majonez. Będzie smaczniejszy i zdrowszy. Zobacz tutaj ciekawe przepisy na domowy majonez.
jako dressing można również użyć nie tylko majonezu, ale także śmietany lub jogurtu naturalnego. Można je przyjmować osobno lub mieszać z majonezem w dowolnej proporcji do smaku - zmniejszy to zawartość kalorii w naczyniu.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser Chester 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamer" o zawartości tłuszczu 40% - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser Emmental 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Litewski ser - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Paluszki krabowe - 73   kcal/100g
  • Paluszki krabowe Vici soczyste - 73   kcal/100g
  • Paluszki krabowe południk Krab śnieżny - 140   kcal/100g
  • Paluszki krabowe Miramar - 140   kcal/100g
  • Paluszki krabowe Santa braemor Krab śnieżny - 70   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g

Podobne przepisy