skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić sałatkę z Morza Czerwonego? Przygotuj do tego wszystkie niezbędne składniki. Warzywa-pomidory i paprykę dobrze spłucz pod bieżącą wodą z zanieczyszczeń. Następnie osusz ręcznikiem. Możesz użyć dowolnego sera do sałatki. Najważniejsze jest to, że można go łatwo zetrzeć.
Krok 2:
Wyjmij paluszki krabowe z opakowań. Pokrój każdy kij krabowy na 3-4 paski, a następnie drobno pokrój w poprzek.
Krok 3:
Rozłożymy sałatkę warstwami. Aby to zrobić, potrzebujesz specjalnego pierścienia do sałatki lub zwykłej dzielonej Formy do ciasta. Umieść formę natychmiast na talerzu, na którym podasz sałatkę. Połóż pokrojone paluszki krabowe na dnie dzielonej formy pierwszą warstwą. Lekko dociśnij warstwę paluszków krabowych dłonią, aby były mocniejsze. Oddzielnie wymieszaj posiekany czosnek z majonezem. Posmaruj tę warstwę i wszystkie kolejne sosem.
Krok 4:
Pokrój paprykę na dwie części i usuń rdzeń. Następnie drobno posiekaj paprykę.
Krok 5:
Połóż posiekaną paprykę w następnej warstwie, lekko ją dociskając.
Krok 6:
Zetrzyj ser na drobnej tarce i umieść 2/3 całości w pierścieniu w trzeciej warstwie.
Krok 7:
Pokrój pomidory na pół i usuń łodygę. Pokrój pomidory w drobną kostkę. Aby pomidory nie spływały do sałatki, usuń z nich soczysty rdzeń.
Krok 8:
Ułóż pokrojone pomidory w następnej warstwie.
Krok 9:
Posyp wierzch sałatki pozostałym startym serem i zdejmij z niego pierścień. Sałatka z Morza Czerwonego jest gotowa! Schłodź trochę przed podaniem i udekoruj trochę według własnych upodobań. Do dekoracji możesz użyć warzyw i świeżych ziół.
Krok 10:
Gotowa sałatka jest lekka i bardzo smaczna. A aromat czosnku ładnie uzupełnia wszystkie składniki. Smacznego!
pomidory wybierz soczyste, ale gęste. Miękkie owoce nie zachowują dobrze kształtu, podczas krojenia i gotowania rozprzestrzeniają się w bezkształtną masę i psują wygląd potrawy.
sałatka będzie wyglądać ładnie i schludnie, jeśli wszystkie składniki zostaną pokrojone na kawałki o tym samym rozmiarze i kształcie (np.
film, w który owinięty jest każdy kij kraba, czasami nie usuwa się dobrze. Aby ułatwić proces, przytrzymaj patyczki nad parą przez 1-3 sekundy.
lepiej zrobić własny majonez. Będzie smaczniejszy i zdrowszy. Zobacz tutaj ciekawe
przepisy na domowy majonez.
jako dressing można również użyć nie tylko majonezu, ale także śmietany lub jogurtu naturalnego. Można je przyjmować osobno lub mieszać z majonezem w dowolnej proporcji do smaku - zmniejszy to zawartość kalorii w naczyniu.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Ser"Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser"Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser "Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser Chester 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamer" o zawartości tłuszczu 40% - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser Emmental 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Litewski ser - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Paluszki krabowe - 73 kcal/100g
- Paluszki krabowe Vici soczyste - 73 kcal/100g
- Paluszki krabowe południk Krab śnieżny - 140 kcal/100g
- Paluszki krabowe Miramar - 140 kcal/100g
- Paluszki krabowe Santa braemor Krab śnieżny - 70 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g