Sałatka z pokrzywy z jajkami w pośpiechu

Lekki, zdrowy, niedrogi, bardzo smaczny! Sałatka z pokrzywy z jajkami w pośpiechu-przepis na proste, ale super witaminowe danie. Okazuje się, że pokrzywa jest niezwykle przydatną rośliną. Ponadto pokrzywa jest również smaczna. Najważniejsze jest przestrzeganie kilku zasad, aby pozbyć się jego palności.
nasstinAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 38 % 8 g
tłuszcze 48 % 10 g
węglowodany 14 % 3 g
133 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 10 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić sałatkę z pokrzywy z jajkami w pośpiechu? Przygotuj jedzenie. Najlepszy czas na przygotowanie takiej sałatki to wczesna wiosna, w tym czasie pokrzywa jest zdrowa i soczysta. Uważaj, pokrzywa jest bardzo paląca, więc rozerwij ją w rękawiczkach!

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Oprócz pokrzywy będziesz potrzebować wcześniej ugotowanych jajek, śmietany, pietruszki, ząbka czosnku i soli do smaku. Możesz wziąć swoje ulubione warzywa: zieloną cebulę, szczaw, koperek! Dobrze umyj pokrzywy.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Następnie zalej go wrzącą wodą i odczekaj 1-2 minuty, nie dłużej, w przeciwnym razie pokrzywa straci swój wygląd i korzyści! To wrząca woda uwolni ją od pieczenia.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Następnie odcedź wrzącą wodę i lekko wyciśnij pokrzywy. Jeśli to możliwe, osusz go ręcznikami papierowymi.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Obierz jajka.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    I drobno posiekaj. Sposób krojenia nie jest ważny — jak chcesz, więc pokrój. Ułóż pokrojone jajka w salaterce.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Zmiel pokrzywy. Dodaj go do jajek.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Dobrze umyj i osusz warzywa. Pokrój ją.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Posiekaj obrany ząbek czosnku nożem.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Dodaj czosnek i pietruszkę do salaterki.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Dopraw sałatkę kwaśną śmietaną lub, alternatywnie, dowolnym nierafinowanym olejem roślinnym, dopraw solą do smaku.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Wymieszaj-sałatka jest gotowa! Natychmiast podawaj go do stołu, w przeciwnym razie warzywa wypuszczą sok, a sałatka straci apetyczny wygląd. Smacznego!

dla tych, którzy chcą z korzyścią urozmaicić swoją dietę, taka sałatka jest idealna! Pokrzywa zwiększa poziom hemoglobiny i zwiększa liczbę czerwonych krwinek (są to czerwone krwinki). Innymi słowy, co dziwne, pokrzywa może znacznie poprawić skład krwi. Dodaję pokrzywy do zielonego barszczu i spróbowałem takiej sałatki po raz pierwszy — szczerze przyznaję, byłem sceptyczny! I na próżno-okazało się bardzo smaczne!

jak gotować jajka na twardo? Aby jajka nie pękały podczas gotowania, włóż je do zimnej wody i gotuj na małym ogniu. Gotuj jajka przez 9 minut po ugotowaniu, a następnie zalej zimną wodą i ostudź. Powłoka lepiej oczyści się z nagłej różnicy temperatur.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Pokrzywa - 33   kcal/100g

Podobne przepisy