Klasyczne ciasteczka ziemniaczane ze skondensowanym mlekiem

bez pieczenia, z najbardziej przystępnych cenowo produktów! Klasyczne ciasteczka ziemniaczane z ciasteczkami ze skondensowanym mlekiem uwielbiają wszyscy-jest nie tylko smaczny do jedzenia, ale także bardzo łatwy i szybki w przygotowaniu! Kiedy chcesz czegoś smacznego, gdy goście nagle pojawili się na wyciągnięcie ręki i tylko na wieczorną herbatę - ten deser ci pomoże!
katushafinAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 8 % 7 g
tłuszcze 31 % 26 g
węglowodany 61 % 52 g
483 kcal
IG: 2 / 65 / 33

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić klasyczne ciasto ziemniaczane? Przygotuj jedzenie. Ciasteczka są zwykle najprostszym rodzajem cukru Jubileuszowego, do herbaty. Ale tak wielu robi to, co jest pod ręką: płatki owsiane, Galette, herbatniki. Zawsze gotuję tylko z tradycyjnym, więc nie wiem, jaki będzie smak z innym. Wybierz prawdziwe mleko skondensowane, bez substytutów tłuszczu mlecznego. To samo dotyczy oleju. Wyjmij go z lodówki wcześniej, powinien stać się miękki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Zmiażdż ciasteczka w dowolny sposób. Mam poręczny duży Kombajn, mieści dużą ilość produktów na raz, siekam w nim. Ktoś woli maszynkę do mięsa, więc przy okazji robili ciasteczka w moim dzieciństwie. I możesz to zrobić za pomocą prostego wałka do ciasta. Złożyć ciasteczka w ciasną torebkę i odpowiednio pobić wałkiem do ciasta. W takim przypadku okruchy będą wystarczająco duże, co jednak nie wpłynie na smak ciast.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Złóż miękkie masło i mleko skondensowane do miski. Za pomocą widelca mieszaj je, aż będą kremowe. Możesz oczywiście wziąć mikser, ale w tym przepisie nie jest to fundamentalne - stan kremu może być dowolny, nie wpłynie to na efekt końcowy. I nadal myjesz mikser. Zamiast widelca możesz wziąć trzepaczkę.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj okruchy ciastek do kremu maślanego. Wymieszaj składniki tym samym widelcem, aż będą całkowicie gładkie.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Ciasto okaże się wystarczająco grube, można je wyrzeźbić.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Posyp proszek kakaowy na talerz. Uformuj ciasto w Podłużny kształt. Zwiń go w kakao ze wszystkich stron i umieść na pergaminie. Ogólnie rzecz biorąc, kształt ziemniaków może być dowolny - zarówno Owalny, jak i okrągły. Możesz uczynić je jak najbardziej podobnymi do ziemniaków-uformuj nierówne bulwy.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Włóż gotowe ziemniaki czekoladowe do lodówki na co najmniej godzinę. Masło powinno dobrze ostygnąć i zestalić się, dzięki czemu ciasta będą twardsze. Będą wygodne i smaczniejsze do jedzenia. Przed podaniem ziemniaki można ozdobić-śmietaną, czekoladą, posypką. Z kremu zrobiłam białe kropki, które wyglądają jak kiełki ziemniaków.

od dawna gotuję ziemniaki czekoladowe według różnych przepisów. Bardzo ją kochamy z całą rodziną. Ten klasyczny przepis nie jest gorszy od innych. Podobały mi się proporcje, na pewno je zapamiętam.
do ciasta można dodać łyżkę alkoholu typu koniakowego, ale pod warunkiem, że dzieci go nie zjedzą. Ponieważ tutaj alkohol nie wyparuje, ale pozostanie taki, jaki jest.
przygotuj również ziemniaki z dodatkiem kruszonych orzechów, wiórków kokosowych, różnych aromatów-cynamonu, wanilii.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko skondensowane z cukrem - 324   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Kakao w proszku - 374   kcal/100g
  • Ciasteczka kawowe - 589   kcal/100g
  • Ciasteczka waflowe - 540   kcal/100g
  • Ciasteczka Kurabye - 489   kcal/100g
  • Kremowe ciasteczka - 510   kcal/100g
  • Ciasteczka czekoladowe - 406   kcal/100g

Podobne przepisy