Sałatka z serem feta i pomidorami

pachnący, lekki, piękny, bez majonezu! Sałatka z serem feta i pomidorami to proste, ale bardzo smaczne danie z niedrogich składników z aromatycznym dressingiem. To danie z kategorii & quot; w pośpiechu & quot; - pomoże szybko i satysfakcjonująco nakarmić rodzinę, chociaż jest całkiem odpowiednie na świąteczny stół!
Natalia CybulskaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 24 % 4 g
tłuszcze 59 % 10 g
węglowodany 18 % 3 g
122 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 15 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić sałatkę z serem feta i pomidorami? Przygotuj jedzenie. Najsmaczniejsza sałatka pochodzi z warzyw sezonowych, zimą lepiej jest wziąć pomidory koktajlowe, są smaczniejsze. Możesz wziąć dowolny olej roślinny, najważniejsze jest to, że jest smaczny. Będziesz potrzebował soku z połowy cytryny, więc umyj go wcześniej gorącą wodą. Lub weź gotowy sok z cytryny.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Przygotuj sos sałatkowy. Jak zrobić tankowanie? Wymieszaj oliwę z sokiem z cytryny, dodaj trochę soli.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj posiekany czosnek. Pocieram go na najmniejszej tarce. Możesz po prostu posiekać czosnek nożem lub przepuścić przez prasę. Możesz również użyć czosnku w proszku zamiast świeżego czosnku. Wymieszaj wszystkie składniki. Tankowanie jest gotowe.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Umyj pomidory, osusz i pokrój w plasterki. Możesz użyć dowolnego rodzaju krojenia, klinów lub kostek.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Umyj, osusz i pokrój ogórki w wygodny dla Ciebie sposób. Koniecznie wypróbuj je — gorzki ogórek zepsuje smak całego dania.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Pokrój fetę w kostkę. Kupując fetę, zwróć uwagę na skład — powinien to być naturalny ser z mleka, a nie Produkt solankowy z substytutem tłuszczu mlecznego.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wymieszaj pokrojone warzywa z fetą.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Sól sałatkę do smaku. Nie przesadzaj, ponieważ feta jest już wystarczająco słona.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Polej sałatkę aromatycznym dressingiem, wymieszaj i podawaj natychmiast. Sałatka ze świeżych warzyw nie jest przechowywana przez długi czas, wypuszczą sok i stracą wygląd i smak.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Smacznego!

sałatka jest lekka i aromatyczna, może być podawana jako niezależne danie, jako przystawka i jako dodatek, na przykład do apetycznego steku mięsnego lub delikatnej pieczonej ryby. Doskonale uzupełni ich smak!
aby uzyskać więcej świeżości, uzupełnij danie posiekanymi świeżymi ziołami: bazylia jest idealna, ale kolendra, koperek będą również bardzo odpowiednie. A może zdecydujesz się dodać miętę lub tymianek, otrzymasz również bardzo ciekawy i oryginalny smak!

pomidory wybierz soczyste, ale gęste. Miękkie owoce nie zachowują dobrze kształtu, podczas krojenia i gotowania rozprzestrzeniają się w bezkształtną masę i psują wygląd potrawy.

sałatka będzie wyglądać ładnie i schludnie, jeśli wszystkie składniki zostaną pokrojone na kawałki o tym samym rozmiarze i kształcie (na przykład w kostkę).

Skóra, jeśli nie jest szorstka, uszkodzona i gorzka, nie trzeba jej ciąć.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Ogórki świeże - 15   kcal/100g
  • Cytryna - 16   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Ser"feta" - 290   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g

Podobne przepisy