Sałatka szczotka do odchudzania

idealne połączenie warzyw na talerzu! Aby uzyskać piękno gotowego dania, zetrzyj marchewki i buraki na koreańskiej tarce do marchwi. Możesz użyć zwykłej tarki z grubymi rzeźbami, sałatka z tego nie stanie się mniej przydatna i smaczna.
PerłaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 6 % 1 g
tłuszcze 47 % 8 g
węglowodany 47 % 8 g
107 kcal
IG: 50 / 0 / 50

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 10 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj warzywa do przygotowania sałatki. Klasyczny przepis wykorzystuje trzy główne składniki: kapustę, buraki i marchewkę. Cebula i zioła są dodawane zgodnie z życzeniem. Lepiej jest użyć młodej kapusty do sałatki, jest bardziej chrupiąca i słodkawa w smaku.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Usuń twarde zewnętrzne liście z kapusty, obierz marchewkę, buraki i cebulę. Opłucz warzywa i zioła pod bieżącą wodą.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Posiekaj kapustę w paski, najlepiej użyć do tego cienkiego ostrego noża. Im cieńsze są paski, tym delikatniejsza i smaczniejsza będzie sałatka.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Zetrzyj marchewki na koreańskiej tarce do marchwi.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Zrób to samo z burakami.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Pokrój cebulę w cienkie pióra. Jeśli zdecydujesz się użyć cebuli do szczotki sałatkowej, lepiej weź szalotkę lub białą cebulę sałatkową. Te dwa rodzaje świetnie komponują się z mieszankami warzywnymi, uzupełniając je delikatnym smakiem.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Pokrój warzywa na małe kawałki. Koperek lub pietruszka są dobre, możesz również użyć zielonej cebuli. Lekko posolić zawartość salaterki.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Dopraw gotową sałatkę olejem. Możesz wziąć zwykłą roślinę lub oliwę z oliwek. Wszystko dobrze wymieszaj i natychmiast podawaj.

regularne spożywanie sałaty poprawia wydolność przewodu pokarmowego.
jednym z głównych składników sałatki są surowe buraki, które są źródłem witaminy C. roślina okopowa odtruwa organizm, a okazjonalne spożywanie surowych buraków zmniejsza wzrost lub pojawienie się guzów nowotworowych.

młoda kapusta z kolei nie jest gorsza od buraków pod względem użyteczności, jest magazynem witamin i minerałów, które również pozytywnie wpływają na zdrowie człowieka. Młoda biała kapusta ma więcej wody niż stara kapusta, więc jest bardziej chrupiąca, delikatna i zwykle trochę słodka. W przypadku sałatki są to idealne cechy!
ponadto, jeśli zdecydujesz się trochę schudnąć, taka sałatka z pewnością w tym pomoże. Dla większej skuteczności polecam wykluczyć sól z listy składników i posypać gotową sałatkę sokiem ze świeżo wyciśniętej cytryny lub limonki.
smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Zielona kapusta - 46   kcal/100g
  • Zielona kapusta świeżo mrożona w opakowaniu - 45   kcal/100g
  • Burak - 40   kcal/100g
  • Suszone buraki - 278   kcal/100g
  • Buraki gotowane - 49   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g

Podobne przepisy