ajerkoniak na ciasto wielkanocne

Prosty przepis na piękne i jasne ciasta-spróbuj i oceń! Nie ma nic prostszego niż gotowanie ajerkoniaka do dekoracji ciasta wielkanocnego. Nie wierzysz? Przeczytaj przepis i spróbuj sam. Gotuję ajerkoniak według tego przepisu nie tylko na wypieki wielkanocne, ale także na przykład na świąteczne ciasteczka imbirowe itp.
leno4kaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 3 % 2 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 98 % 78 g
299 kcal
IG: 0 / 0 / 100

metoda gotowania

czas gotowania: 10 min

1. Schłodzone białko wlewamy do miski, lekko ubijamy.
2. Dodaj cukier puder.
3. Wlej sok z cytryny.
4. Dobrze ubij mieszaninę - powinna stać się gęsta, biała i jednorodna.

ajerkoniak jest gotowy-pozostaje udekorować nim ciasta wielkanocne. Zwykle robią to w ten sposób: ciasto maczane jest czubkiem głowy w ajerkoniaku i zastygają.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g
  • Białka jaj - 44   kcal/100g

Podobne przepisy