skład / składniki
metoda gotowania
aby zrobić ciasto Brick, musisz najpierw przesiać mąkę pszenną do dużej miski, rozbijając wszystkie grudki. Następnie dodaj trochę (szczyptę) soli i wymieszaj wszystkie suche składniki razem.
następnie musisz zrobić dziurę lub małe wgłębienie w misce z mąką i wlać tam ciepłą wodę (wstępnie lekko podgrzać, ale niewiele). Następnie wlej olej roślinny. W takim przypadku możesz użyć zwykłego rafinowanego słonecznika lub oliwy z oliwek, ale lepiej, jeśli jest bez wyraźnego zapachu. W przeciwnym razie może nadać obsesyjny aromat i smak gotowemu ciastu, a następnie zepsuć danie.
najpierw wymieszaj wszystkie składniki łyżką stołową, a następnie zagniataj ciasto czystymi rękami. Zagniataj ciasto przez dość długi czas-około 20 minut lub więcej. Będzie to również wymagało dużej cierpliwości i siły w rękach. W razie potrzeby możesz dodać trochę mąki (wszystko zależy od odmiany i obecności w niej glutenu).
gdy ciasto przestanie przylegać do dłoni i stanie się ciasne i elastyczne, jest gotowe. Następnie należy go owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na około godzinę lub nieco dłużej.
po dostatecznym "odpoczynku" ciasta na zimno można go użyć w biznes. Ze względu na swoją strukturę takie ciasto można rozwałkować na półprzezroczysty arkusz. Jest to bardzo wygodne do gotowania różnych bułek, słodkich i nie tylko wypieków. Ogólnie rzecz biorąc, wszystko może służyć jako wypełnienie. Może być również stosowany jako alternatywa dla ciasta odciągowego lub ciasta filo.
alternatywnie takie ciasto można przygotować na przyszłość i zamrozić. A w razie potrzeby wyjmij z zamrażarki i użyj.
udanych eksperymentów kulinarnych!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g