klasyczny przepis na ciasto Brick

cienkie ciasto na najsmaczniejsze desery lub przekąski! Ciasto Brik według klasycznej receptury nie jest trudne do przygotowania z najbardziej zwykłych, niedrogich i niedrogich produktów. Jego osobliwością jest to, że okazuje się bardzo posłuszny, elastyczny, jest cienko-cienki, prawie półprzezroczysty, zwijany, a następnie zawijany w różne nadzienia - zarówno słone, słodkie, jak i pikantne.
Halina PiotrAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 14 % 8 g
tłuszcze 10 % 6 g
węglowodany 76 % 44 g
255 kcal
IG: 0 / 0 / 100

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 30 min

aby zrobić ciasto Brick, musisz najpierw przesiać mąkę pszenną do dużej miski, rozbijając wszystkie grudki. Następnie dodaj trochę (szczyptę) soli i wymieszaj wszystkie suche składniki razem.

następnie musisz zrobić dziurę lub małe wgłębienie w misce z mąką i wlać tam ciepłą wodę (wstępnie lekko podgrzać, ale niewiele). Następnie wlej olej roślinny. W takim przypadku możesz użyć zwykłego rafinowanego słonecznika lub oliwy z oliwek, ale lepiej, jeśli jest bez wyraźnego zapachu. W przeciwnym razie może nadać obsesyjny aromat i smak gotowemu ciastu, a następnie zepsuć danie.

najpierw wymieszaj wszystkie składniki łyżką stołową, a następnie zagniataj ciasto czystymi rękami. Zagniataj ciasto przez dość długi czas-około 20 minut lub więcej. Będzie to również wymagało dużej cierpliwości i siły w rękach. W razie potrzeby możesz dodać trochę mąki (wszystko zależy od odmiany i obecności w niej glutenu).

gdy ciasto przestanie przylegać do dłoni i stanie się ciasne i elastyczne, jest gotowe. Następnie należy go owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na około godzinę lub nieco dłużej.

po dostatecznym "odpoczynku" ciasta na zimno można go użyć w biznes. Ze względu na swoją strukturę takie ciasto można rozwałkować na półprzezroczysty arkusz. Jest to bardzo wygodne do gotowania różnych bułek, słodkich i nie tylko wypieków. Ogólnie rzecz biorąc, wszystko może służyć jako wypełnienie. Może być również stosowany jako alternatywa dla ciasta odciągowego lub ciasta filo.

alternatywnie takie ciasto można przygotować na przyszłość i zamrozić. A w razie potrzeby wyjmij z zamrażarki i użyj.

udanych eksperymentów kulinarnych!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g

Podobne przepisy