mielona wołowina na pierogi

pierogi z takim mięsem mielonym są nie tylko smaczne, ale także zdrowe! Mielona wołowina na pierogi przygotowana według tego szczegółowego przepisu jest mniej tłusta w porównaniu do mielonej wieprzowiny. Aby był bardziej soczysty i miękki w smaku, skręca się go dwukrotnie i dodaje dużą ilość cebuli.
arsikaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 63 % 15 g
tłuszcze 21 % 5 g
węglowodany 17 % 4 g
117 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h

mielona wołowina na pierogi jest chudsza i zdrowsza w porównaniu z grubszym mielonym mięsem, który zawiera kawałki wieprzowiny lub smalcu.

wołowina do takiego mięsa mielonego w zasadzie może być dowolna, ale polędwica i kawałek bez wyraźnych żył są najlepsze.

przede wszystkim mięso należy dokładnie umyć pod zimną bieżącą wodą i osuszyć, osuszając ręcznikami papierowymi, aby wchłonąć nadmiar wilgoci. Następnie połóż wołowinę na desce do krojenia i odetnij wszystkie filmy. Następnie pokrój mięso na małe kawałki, aby bez problemu przeszło do otworu maszynki do mięsa.

Ustaw maszynkę do mięsa na powierzchni roboczej i przepuść przez nią wszystkie pokrojone kawałki wołowiny. Aby mięso mielone było bardziej miękkie, należy ponownie zebrać rozdrobnione mięso, zastąpić kolejną pustą miskę i ponownie przepuścić wołowinę po raz drugi przez maszynę do mięsa. W ten sposób uzyskuje się drobniejsze mielenie.

obierz cebulę, spłucz wodą i pokrój na średnie kawałki. Następnie umieść kawałki cebuli w misce blendera i zmiel na drobną masę. Blendera należy używać ostrożnie, aby nie zmielić cebuli do stanu płynnego. W mięsie mielonym należy wyczuć strukturę cebuli. Dlatego powinieneś pracować z małą prędkością. Lub drobno posiekaj cebulę nożem. Cebula do mięsa mielonego będzie potrzebować dużo. Nadaje farszowi miękkość i soczystość.

czosnek obrać, opłukać i przepuścić przez specjalną prasę do czosnku. Posiekany czosnek dodaj również do mielonego mięsa.

następnie wlej trochę mleka do mięsa mielonego (można go zastąpić zwykłą wodą pitną), aby uzyskać większą plastyczność.

sól i pieprz mięso mielone według własnych upodobań.

dokładnie zagnieść mięso mielone rękami, aby wymieszać wszystkie składniki. Następnie odstaw mięso mielone w lodówce na 20-30 minut, aby wchłonęło wszystkie przyprawy. I możesz zacząć rzeźbić pierogi.

udane eksperymenty kulinarne!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Tłuszcz wołowy roztopiony - 871   kcal/100g
  • Wołowina jest tłusta - 171   kcal/100g
  • Wołowina chuda - 158   kcal/100g
  • Wołowina-mostek - 217   kcal/100g
  • Wołowina-kajdany - 380   kcal/100g
  • Wołowina-chuda pieczeń - 200   kcal/100g
  • Wołowina - łopatka - 137   kcal/100g
  • Żeberka wołowe - 233   kcal/100g
  • Wołowina-szynka - 104   kcal/100g
  • Wołowina - ogon - 184   kcal/100g
  • Szynka gotowana - 269   kcal/100g
  • Peklowana wołowina - 216   kcal/100g
  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g

Podobne przepisy