skład / składniki
metoda gotowania
mielona wołowina na pierogi jest chudsza i zdrowsza w porównaniu z grubszym mielonym mięsem, który zawiera kawałki wieprzowiny lub smalcu.
wołowina do takiego mięsa mielonego w zasadzie może być dowolna, ale polędwica i kawałek bez wyraźnych żył są najlepsze.
przede wszystkim mięso należy dokładnie umyć pod zimną bieżącą wodą i osuszyć, osuszając ręcznikami papierowymi, aby wchłonąć nadmiar wilgoci. Następnie połóż wołowinę na desce do krojenia i odetnij wszystkie filmy. Następnie pokrój mięso na małe kawałki, aby bez problemu przeszło do otworu maszynki do mięsa.
Ustaw maszynkę do mięsa na powierzchni roboczej i przepuść przez nią wszystkie pokrojone kawałki wołowiny. Aby mięso mielone było bardziej miękkie, należy ponownie zebrać rozdrobnione mięso, zastąpić kolejną pustą miskę i ponownie przepuścić wołowinę po raz drugi przez maszynę do mięsa. W ten sposób uzyskuje się drobniejsze mielenie.
obierz cebulę, spłucz wodą i pokrój na średnie kawałki. Następnie umieść kawałki cebuli w misce blendera i zmiel na drobną masę. Blendera należy używać ostrożnie, aby nie zmielić cebuli do stanu płynnego. W mięsie mielonym należy wyczuć strukturę cebuli. Dlatego powinieneś pracować z małą prędkością. Lub drobno posiekaj cebulę nożem. Cebula do mięsa mielonego będzie potrzebować dużo. Nadaje farszowi miękkość i soczystość.
czosnek obrać, opłukać i przepuścić przez specjalną prasę do czosnku. Posiekany czosnek dodaj również do mielonego mięsa.
następnie wlej trochę mleka do mięsa mielonego (można go zastąpić zwykłą wodą pitną), aby uzyskać większą plastyczność.
sól i pieprz mięso mielone według własnych upodobań.
dokładnie zagnieść mięso mielone rękami, aby wymieszać wszystkie składniki. Następnie odstaw mięso mielone w lodówce na 20-30 minut, aby wchłonęło wszystkie przyprawy. I możesz zacząć rzeźbić pierogi.
udane eksperymenty kulinarne!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Tłuszcz wołowy roztopiony - 871 kcal/100g
- Wołowina jest tłusta - 171 kcal/100g
- Wołowina chuda - 158 kcal/100g
- Wołowina-mostek - 217 kcal/100g
- Wołowina-kajdany - 380 kcal/100g
- Wołowina-chuda pieczeń - 200 kcal/100g
- Wołowina - łopatka - 137 kcal/100g
- Żeberka wołowe - 233 kcal/100g
- Wołowina-szynka - 104 kcal/100g
- Wołowina - ogon - 184 kcal/100g
- Szynka gotowana - 269 kcal/100g
- Peklowana wołowina - 216 kcal/100g
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g