niesłodzone ciasto kruche

Świetne kruche ciasto bez cukru do kruchego, pysznego wypieku! Niesłodzona wersja ciasta kruchego może być używana na przykład do pieczenia tartletów i koszy - upieczone samodzielnie będą znacznie smaczniejsze niż kupione w sklepie. I oczywiście do każdego innego wypieku, jeśli chcesz, aby ciasto było pikantne.
alena•♫Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 10 % 8 g
tłuszcze 42 % 32 g
węglowodany 48 % 37 g
455 kcal
IG: 0 / 0 / 100

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 15 min

1. Masło należy pokroić na małe kawałki.
2. Przesiej mąkę szkiełkiem na stół roboczy lub do szerokiej miski.
3. Na środku wzgórza zrób wgłębienie, włóż tam posiekane masło, wlej sól, rozbij jajko.
4. Wymieszaj wszystko i posiekaj łopatką w okruchy, po czym ciasto należy szybko zagnieść, aż będzie gładkie. Im szybciej, tym bardziej posłuszne i elastyczne będzie ciasto.
5. Gotowe ciasto zawinąć w folię spożywczą. Wstaw do lodówki na 1 godzinę.

kiedy czas minie, z testu można uformować Plan.

pyszne wypieki!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g

Podobne przepisy