domowy sos z frytkami

świetny dodatek do chipsów! Danie bez szkodliwych dodatków! Domowy sos z frytkami to świetna alternatywa dla sklepu. Pyszny smak staje się jeszcze jaśniejszy, gdy zdasz sobie sprawę, że ten sos jest przygotowywany bez dodawania wzmacniaczy smaku i innych składników, które nie znajdują się w menu zdrowej osoby.
olma7Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 10 % 4 g
tłuszcze 41 % 16 g
węglowodany 49 % 19 g
286 kcal
IG: 32 / 0 / 68

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 15 min

chipsy ziemniaczane, czy to kupione, czy domowe, najlepiej jeść z sosem. Każdy ma swój własny smak, pomidorowy, serowy lub grillowy, ale jest sos, który nikogo nie pozostawi obojętnym, czyli sos cebulowy. Nie smakuje tak ostro, jak się wydaje. Łagodny, pobudzający apetyt aromat, doskonała zawartość tłuszczu i, co najważniejsze, całkowicie naturalny produkt bez dodatków.

podstawą sosu cebulowego jest śmietana. Powinien być gęsty i wystarczająco tłusty. Najlepiej sprawdzi się 25%. Przenosimy śmietanę do głębokiej miski i dodajemy główny sekret, który zapewni wspaniały smak, który określa jej nazwę. Oczywiście jest to sucha cebula. Najłatwiej kupić go w sklepie, w dziale gotowych przypraw, ale to cebula nie zastępuje go proszkiem, który jest już używany w tym przepisie.

jeśli nie możesz kupić gotowej suszonej cebuli, możesz ją ugotować samodzielnie. Aby to zrobić, pokrój obraną cebulę w drobną kostkę, podziel rękami na kawałki i wysusz w suszarce lub piekarniku w temperaturze nie wyższej niż 80 stopni. Cebula jest uważana za całkowicie gotową, gdy jest sucha w dotyku i przestaje przylegać do blachy do pieczenia.

Dodaj suszoną cebulę do śmietany, a następnie dodaj cebulę i czosnek w proszku. Wymieszaj suchą część ze śmietaną, aż będzie gładka.

SOS potrzebuje soli, ale lepiej zachować ostrożność przy jej ilości. Same chipsy są już tak słone, jeśli przesadzisz, ogólny smak okaże się zbyt ostry. Dodaj trochę soli, wymieszaj, spróbuj w połączeniu z frytkami, a dopiero potem dodaj więcej, jeśli to konieczne.

pietruszka może być używana świeża lub sucha. Świeżo umyte, wysuszone i drobno posiekane. Dodaj warzywa do sosu, wymieszaj. W razie potrzeby na tym etapie możesz dodać dowolne suche zioła, które chcesz urozmaicić smak. Przykryj gotowy sos pokrywką i wstaw do lodówki na godzinę, aby smaki i aromaty się połączyły. Podajemy do stołu z chipsami ziemniaczanymi.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Frytki - 536   kcal/100g
  • Czosnek w proszku - 331   kcal/100g
  • Suszona cebula - 273   kcal/100g
  • Suszona cebula - 219   kcal/100g

Podobne przepisy