majonez niskokaloryczny w domu

pyszny i łatwy sos do sałatek i różnych potraw! Niskokaloryczny majonez w domu jest bardzo prosty do przygotowania! Okazuje się, że jest dość niskokaloryczny, dlatego jest odpowiedni dla tych, którzy podążają za swoją figurą. Ten sos będzie świetną alternatywą dla produktu sklepowego. Można go dodawać do sałatek, stosować do przygotowywania kanapek i uzupełniać je daniami głównymi. Warto spróbować!
Zhenya777Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 17 % 9 g
tłuszcze 83 % 44 g
węglowodany 0 % 0 g
428 kcal
IG: 0 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 15 min

przygotowanie tego bardzo smacznego i całkiem zdrowego majonezu nie jest trudne. Nawet początkujący kucharz poradzi sobie z tym biznesem. Przepis na sos jest podstawowy, podstawa. Oznacza to, że można go łatwo urozmaicić, dodając niektóre składniki. Na przykład do majonezu można włożyć posiekane zioła, musztardę Dijon (w ziarnach), czosnek przepuszczony przez prasę, posiekane papryczki chili, posiekane drobno pikle lub ulubione przyprawy. Z przypraw szczególnie dobrze nadaje się chmiel-suneli lub sól Swan.

ważny punkt - wszystkie produkty, których użyjemy do przygotowania sosu, muszą mieć temperaturę pokojową, co oznacza, że należy je wcześniej wyjąć z lodówki. Dotyczy to twarogu i żółtek.

a teraz zaczynamy bezpośrednio gotować majonez, dla którego w pojemniku o odpowiedniej wielkości umieszczamy żółtka i musztardę. Ubij wszystko razem blenderem. Następnie zaczynamy wlewać cienki strumień oleju roślinnego. W takim przypadku kontynuujemy ubijanie. Ubij mieszaninę, aż zgęstnieje.

na tym etapie dodaj sól, czarny mielony pieprz (idealny, jeśli jest świeżo zmielony), a także wlej sok z cytryny. Jeśli nadal jest olej roślinny, Kontynuuj wlewanie go stopniowo, ubijając. Ubij do pożądanej konsystencji.

następnie przetrzyj twaróg przez drobne sito i dodaj powstałą jednorodną masę do gęstej mieszanki. Wszystko dokładnie wymieszaj i smakuj. W razie potrzeby dodaj więcej soli i czarnego mielonego pieprzu.

majonez jest gotowy! Jego wartość energetyczna wynosi 315 kilokalorii na każde 100 gramów, co nie jest dużo w porównaniu z produktem sklepowym. Taki sos należy przechowywać w lodówce, ale nie dłużej niż dwa dni.

smacznego i udanych eksperymentów kulinarnych!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Twaróg 40% tłuszczu - 466   kcal/100g
  • Twaróg 20% tłuszczu - 233   kcal/100g
  • Twaróg 18% tłuszczu - 226   kcal/100g
  • Twaróg 10% tłuszczu - 156   kcal/100g
  • Twaróg beztłuszczowy - 75   kcal/100g
  • Twarożek ze śmietaną - 260   kcal/100g
  • Twaróg owocowy - 147   kcal/100g
  • Twaróg łagodny dietetyczny - 170   kcal/100g
  • Twaróg "vitalinia" - 64   kcal/100g
  • Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91   kcal/100g
  • Twaróg - 156   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Musztarda stołówka - 417   kcal/100g
  • Musztarda - 417   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g
  • Żółtka jaj - 352   kcal/100g

Podobne przepisy