Sałatka z czerwonej papryki

Lekki, zdrowy, z pomidorami i fasolą, bardzo smaczny! Sałatka z czerwoną papryką jest szybka i prosta w przygotowaniu. Cały czas idzie na krojenie produktów, a potem wszystko miesza i gotowe! Możesz podawać go jako przystawkę do głównych dań obiadowych, przekąskę na śniadanie lub kolację.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 14 % 2 g
tłuszcze 43 % 6 g
węglowodany 43 % 6 g
85 kcal
IG: 50 / 17 / 33

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 25 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić sałatkę z czerwoną papryką? Odmierz potrzebne składniki. Odcedź płyn z fasoli w puszkach i wrzuć fasolę do durszlaka(nawiasem mówiąc, możesz zrobić majonez z odsączonej cieczy, aquafaby). Dokładnie umyj warzywa i zioła, osusz je.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Paprykę przekrój na pół, usuń nasiona i łodygę i pokrój na małe kawałki.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Pokrój ananasy na małe kawałki. Jeśli masz je w puszkach, pozwól sokowi spłynąć z nich, aby sałatka w końcu się nie unosiła. Jeśli nie lubisz ananasów, zastąp je czymś innym, soczystym i kwaśnym. Lub całkowicie usuń, nie zastępując niczego.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Pokrój pomidory koktajlowe na dwie połówki.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    W salaterce połącz wszystkie posiekane potrawy: paprykę, ananasy, pomidory koktajlowe - i fasolę. Rozerwij świeże warzywa rękami na małe kawałki i dodaj do sałatki.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Skrop oliwę z oliwek na sałatkę. Zamiast oliwy z oliwek możesz wziąć dowolne warzywa według własnego gustu.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Dopraw sałatkę octem winnym. Nawiasem mówiąc, sos sałatkowy można wcześniej wymieszać w osobnej misce i dodać do niego sól, mielony pieprz i przyprawy.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Dobrze wymieszaj wszystkie składniki w misce sałatkowej. Ułóż sałatkę na talerzach. Posyp świeżo zmielonym pieprzem i solą lub włoskimi ziołami.

ta sałatka będzie wyglądać jeszcze ładniej, jeśli weźmiesz warzywa w różnych kolorach. Na przykład: zielona, czerwona, żółta papryka, czerwone i żółte pomidory koktajlowe. Dla smaku zaleca się dodanie do niego cebuli, najlepiej sałaty, czerwonej. Chociaż w razie potrzeby można go zastąpić zielonym.

jeśli chcesz uzyskać delikatniejszy smak, upiecz paprykę w piekarniku i dodaj ją do sałatki na ciepło. W tym przypadku możesz zastąpić wiśnie suszonymi pomidorami, również okaże się bardzo smaczny!

sałatka będzie wyglądać ładnie i schludnie, jeśli wszystkie składniki zostaną pokrojone na kawałki o tym samym rozmiarze i kształcie (na przykład w kostkę).

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Ananasy - 49   kcal/100g
  • Ananasy w puszkach - 57   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Ocet winny biały - 14   kcal/100g
  • Pomidory koktajlowe - 15   kcal/100g
  • Fasola w puszkach - 99   kcal/100g
  • Liście sałaty - 12   kcal/100g

Podobne przepisy