skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić sałatkę z czerwoną papryką? Odmierz potrzebne składniki. Odcedź płyn z fasoli w puszkach i wrzuć fasolę do durszlaka(nawiasem mówiąc, możesz zrobić majonez z odsączonej cieczy, aquafaby). Dokładnie umyj warzywa i zioła, osusz je.
Krok 2:
Paprykę przekrój na pół, usuń nasiona i łodygę i pokrój na małe kawałki.
Krok 3:
Pokrój ananasy na małe kawałki. Jeśli masz je w puszkach, pozwól sokowi spłynąć z nich, aby sałatka w końcu się nie unosiła. Jeśli nie lubisz ananasów, zastąp je czymś innym, soczystym i kwaśnym. Lub całkowicie usuń, nie zastępując niczego.
Krok 4:
Pokrój pomidory koktajlowe na dwie połówki.
Krok 5:
W salaterce połącz wszystkie posiekane potrawy: paprykę, ananasy, pomidory koktajlowe - i fasolę. Rozerwij świeże warzywa rękami na małe kawałki i dodaj do sałatki.
Krok 6:
Skrop oliwę z oliwek na sałatkę. Zamiast oliwy z oliwek możesz wziąć dowolne warzywa według własnego gustu.
Krok 7:
Dopraw sałatkę octem winnym. Nawiasem mówiąc, sos sałatkowy można wcześniej wymieszać w osobnej misce i dodać do niego sól, mielony pieprz i przyprawy.
Krok 8:
Dobrze wymieszaj wszystkie składniki w misce sałatkowej. Ułóż sałatkę na talerzach. Posyp świeżo zmielonym pieprzem i solą lub włoskimi ziołami.
ta sałatka będzie wyglądać jeszcze ładniej, jeśli weźmiesz warzywa w różnych kolorach. Na przykład: zielona, czerwona, żółta papryka, czerwone i żółte pomidory koktajlowe. Dla smaku zaleca się dodanie do niego cebuli, najlepiej sałaty, czerwonej. Chociaż w razie potrzeby można go zastąpić zielonym.
jeśli chcesz uzyskać delikatniejszy smak, upiecz paprykę w piekarniku i dodaj ją do sałatki na ciepło. W tym przypadku możesz zastąpić wiśnie suszonymi pomidorami, również okaże się bardzo smaczny!
sałatka będzie wyglądać ładnie i schludnie, jeśli wszystkie składniki zostaną pokrojone na kawałki o tym samym rozmiarze i kształcie (na przykład w kostkę).
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Ananasy - 49 kcal/100g
- Ananasy w puszkach - 57 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Ocet winny biały - 14 kcal/100g
- Pomidory koktajlowe - 15 kcal/100g
- Fasola w puszkach - 99 kcal/100g
- Liście sałaty - 12 kcal/100g