skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Twarożek do przygotowania deseru bierzemy świeży, gęsty, ale niezbyt suchy, zawartość tłuszczu powinna wynosić 9%, a najlepiej domowy. Do wypełnienia potrzebujesz proszku kakaowego, cukru, szczypty waniliny i odrobiny mleka, aby masa się zaparzyła. A do glazury potrzebujesz czekolady i wiórków kokosowych. Tak więc bierzemy liczbę wszystkich wymienionych produktów zgodnie z listą, w wyniku czego powinno być 18 kulek.
Krok 2:
W małym rondlu wymieszaj kakao w proszku, cukier, wanilinę i 3 łyżki.łyżki mleka.
Krok 3:
Mieszamy masę kakaową i doprowadzamy do wrzenia, gotujemy przez kilka sekund na małym ogniu i pozostawiamy do ostygnięcia.
Krok 4:
Następnie dobrze zagniataj twaróg widelcem lub łyżką. W razie potrzeby można przetrzeć przez sito, w zależności od jakości twarogu. W każdym razie twaróg nie powinien być zbyt mokry.
Krok 5:
Dodaj zaparzoną masę kakaową do rozgniecionego twarogu.
Krok 6:
Dokładnie wymieszaj twaróg z masą kakaową.
Krok 7:
Masa twarogowa powinna uzyskać jednolity jasny czekoladowy kolor.
Krok 8:
Z masy twarogowo-czekoladowej formujemy małe kulki, nabierając masy łyżeczką zwilżoną wodą. Natychmiast zwijamy każdą piłkę w wiórki kokosowe.
Krok 9:
Kulki twarogowe w płatkach kokosowych układamy na naczyniu wyłożonym pergaminem.
Krok 10:
Łamiemy tabliczkę czekolady i wkładamy do rondla spod masy kakaowej. Dodaj 2 łyżki. łyżki mleka i rozpuść na małym ogniu, mieszając.
Krok 11:
Łyżką nałóż rozpuszczoną czekoladę na kulki twarogowe, pokrywając wierzchołki, a następnie włóż je do lodówki, aby zamrozić polewę czekoladową.
Krok 12:
Gotowe kulki twarogowo-czekoladowe układamy na talerzu i podajemy.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Czekolada mleczno-orzechowa - 542 kcal/100g
- Czekolada orzechowa - 580 kcal/100g
- Czekolada porowata mleczna - 506 kcal/100g
- Czekolada kremowa - 560 kcal/100g
- Czekolada - 550 kcal/100g
- Twaróg 40% tłuszczu - 466 kcal/100g
- Twaróg 20% tłuszczu - 233 kcal/100g
- Twaróg 18% tłuszczu - 226 kcal/100g
- Twaróg 10% tłuszczu - 156 kcal/100g
- Twaróg beztłuszczowy - 75 kcal/100g
- Twarożek ze śmietaną - 260 kcal/100g
- Twaróg owocowy - 147 kcal/100g
- Twaróg łagodny dietetyczny - 170 kcal/100g
- Twaróg"vitalinia" - 64 kcal/100g
- Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91 kcal/100g
- Twaróg - 156 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Kakao w proszku - 374 kcal/100g
- Wiórki kokosowe - 592 kcal/100g
- Wanilina - 288 kcal/100g