kulki czekoladowe z twarogiem

deser z twarogu z nadzieniem kakaowym pod czekoladą. Cukierki twarogowe w płatkach kokosowych pod polewą czekoladową są dobre na przyjęcie dla dzieci. Przygotowywane są z domowego twarogu, bez obróbki cieplnej, warzone jest tylko kakao w proszku z cukrem. Takie kulki można podawać jako osobny przysmak, a także ozdobić nimi ciasto.
HelenaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 28 % 12 g
tłuszcze 30 % 13 g
węglowodany 42 % 18 g
230 kcal
IG: 11 / 0 / 89

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Twarożek do przygotowania deseru bierzemy świeży, gęsty, ale niezbyt suchy, zawartość tłuszczu powinna wynosić 9%, a najlepiej domowy. Do wypełnienia potrzebujesz proszku kakaowego, cukru, szczypty waniliny i odrobiny mleka, aby masa się zaparzyła. A do glazury potrzebujesz czekolady i wiórków kokosowych. Tak więc bierzemy liczbę wszystkich wymienionych produktów zgodnie z listą, w wyniku czego powinno być 18 kulek.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    W małym rondlu wymieszaj kakao w proszku, cukier, wanilinę i 3 łyżki.łyżki mleka.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Mieszamy masę kakaową i doprowadzamy do wrzenia, gotujemy przez kilka sekund na małym ogniu i pozostawiamy do ostygnięcia.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Następnie dobrze zagniataj twaróg widelcem lub łyżką. W razie potrzeby można przetrzeć przez sito, w zależności od jakości twarogu. W każdym razie twaróg nie powinien być zbyt mokry.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj zaparzoną masę kakaową do rozgniecionego twarogu.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dokładnie wymieszaj twaróg z masą kakaową.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Masa twarogowa powinna uzyskać jednolity jasny czekoladowy kolor.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Z masy twarogowo-czekoladowej formujemy małe kulki, nabierając masy łyżeczką zwilżoną wodą. Natychmiast zwijamy każdą piłkę w wiórki kokosowe.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Kulki twarogowe w płatkach kokosowych układamy na naczyniu wyłożonym pergaminem.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Łamiemy tabliczkę czekolady i wkładamy do rondla spod masy kakaowej. Dodaj 2 łyżki. łyżki mleka i rozpuść na małym ogniu, mieszając.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Łyżką nałóż rozpuszczoną czekoladę na kulki twarogowe, pokrywając wierzchołki, a następnie włóż je do lodówki, aby zamrozić polewę czekoladową.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Gotowe kulki twarogowo-czekoladowe układamy na talerzu i podajemy.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Czekolada mleczno-orzechowa - 542   kcal/100g
  • Czekolada orzechowa - 580   kcal/100g
  • Czekolada porowata mleczna - 506   kcal/100g
  • Czekolada kremowa - 560   kcal/100g
  • Czekolada - 550   kcal/100g
  • Twaróg 40% tłuszczu - 466   kcal/100g
  • Twaróg 20% tłuszczu - 233   kcal/100g
  • Twaróg 18% tłuszczu - 226   kcal/100g
  • Twaróg 10% tłuszczu - 156   kcal/100g
  • Twaróg beztłuszczowy - 75   kcal/100g
  • Twarożek ze śmietaną - 260   kcal/100g
  • Twaróg owocowy - 147   kcal/100g
  • Twaróg łagodny dietetyczny - 170   kcal/100g
  • Twaróg"vitalinia" - 64   kcal/100g
  • Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91   kcal/100g
  • Twaróg - 156   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Kakao w proszku - 374   kcal/100g
  • Wiórki kokosowe - 592   kcal/100g
  • Wanilina - 288   kcal/100g

Podobne przepisy