skład / składniki
metoda gotowania
faszerowane jajka to świetna okazja, aby urozmaicić codzienne menu lub uzupełnić świąteczny stół. Ryba doskonale komponuje się z żółtkami gotowanych jajek, drobno posiekaną cebulą, świeżym koperkiem, zamieniając się w delikatny krem wypełniający połówki białek.
jajka muszą być ugotowane na twardo. Aby to zrobić, napełnij je zimną wodą, umieść na kuchence, zagotuj i dodaj sól. Pozwoli to zachować integralność jaj podczas gotowania, a w gotowym naczyniu będą wyglądać pięknie. Gotuj jajka przez 5 minut od momentu zagotowania wody. Jak tylko jajka się ugotują, napełnij je lodowatą wodą, aby jak najszybciej ostygły. Pomoże to skorupce dobrze oddzielić się podczas obierania, a połówki jaj pozostaną nienaruszone i równe.
zimne jajka są obrane i pokrojone na połówki. Powinny być takie same i tak płaskie, jak to możliwe. Ostrożnie wyjmij żółtka, przenieś na głęboki talerz i zacznij gotować rybę. Możesz kupić gotowy filet śledziowy lub usunąć go samodzielnie. Aby to zrobić, usuń płetwy, głowę z tuszy ryby, wypatrosz i odetnij filet. Następnie sprawdzamy obecność kości, usuwamy je, jeśli pozostały i usuwamy skórę.
filety śledziowe kroimy w drobną kostkę, wysyłamy na talerz z żółtkami. Obierz cebulę, pokrój w drobną kostkę i dodaj do przyszłego nadzienia.
koperek, dobrze wysusz, aby nie sklejał się podczas krojenia. Drobno posiekaj warzywa, dodaj do nadzienia. Tam wysyłamy majonez i chrzan. Nie jest to dokładnie tradycyjny dodatek do jajek, ale dobrze urozmaica i zacieni smak gotowego dania.
dopraw masę jajeczną solą, w razie potrzeby możesz dodać inne ulubione przyprawy. Dobrze wymieszaj widelcem, aż będzie gładki, ale starając się nie zmiażdżyć zbyt mocno kawałków ryby. Układamy nadzienie na połówkach jajek, doprawiamy je gałązkami koperku, pięknie układamy na talerzach i podajemy do stołu.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Śledź w oleju roślinnym - 301 kcal/100g
- Śledź w śmietanie - 97 kcal/100g
- Śledź w sosie pomidorowym - 159 kcal/100g
- Śledzie wędzone na gorąco - 215 kcal/100g
- Śledzie marynowane - 192 kcal/100g
- Śledź świeży - 161 kcal/100g
- Śledzie solone - 217 kcal/100g
- Chrzanów - 49 kcal/100g
- Chrzan tarty z cytryną - 117 kcal/100g
- Chrzan tarty z czosnkiem - 72 kcal/100g
- Chrzan tarty stołowy - 117 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g