sałatka kapusta papryka Bułgarski pomidory

zdrowe, pyszne z najtańszych warzyw! Łatwa w przygotowaniu sałatka, która nasyci twoje ciało witaminami. Można go doprawić oliwą z oliwek lub jogurtem naturalnym. Nadaje się do mięsa, ziemniaków i nie tylko.
PerłaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 7 % 1 g
tłuszcze 50 % 7 g
węglowodany 43 % 6 g
98 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 10 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić sałatkę z jarmużu, papryki i pomidorów? Przygotuj wszystkie warzywa zgodnie z listą. Jeśli masz taką możliwość, użyj młodej kapusty. Ma soczyste, delikatne prześcieradła, które sprawią, że sałatka będzie jaśniejsza i bardziej apetyczna.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Usuń zepsute zewnętrzne liście z kapusty. Opłucz główkę kapusty pod bieżącą zimną wodą i osusz papierowymi serwetkami. Na kapuście nie powinno pozostać nadmiaru wody. Posiekaj kapustę w cienkie paski i wyślij do głębokiego odpowiedniego naczynia.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Paprykę opłucz, przekrój na pół i usuń nasiona z rdzeniem. Sałatka będzie wyglądać jaśniej i piękniej, jeśli weźmiesz paprykę w różnych kolorach. Tym razem wzięłam żółtą paprykę. Pokrój więc paprykę w cienkie półkola lub pióra. Wyślij do kapusty.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Opłucz i osusz pomidory. Pokrój w małe kliny lub duże kostki i dodaj do salaterki. Do sałatek warzywnych zwykle używam kilku pomidorów cherry. Są soczyste, słodkawe, co nadaje gotowemu daniu wyjątkowy smak.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Cebulę obrać i cienko pokroić. Do sałatek warzywnych idealna jest szalotka, Biała sałata lub czerwona cebula.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Przygotuj sos. W małym, głębokim pojemniku wymieszaj oliwę z oliwek i sok z połowy cytryny. W razie potrzeby dodaj szczyptę mielonej papryki i innych ulubionych przypraw. Wszystko dokładnie wymieszaj.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Posyp sałatkę drobno posiekanymi ziołami takie jak: pietruszka, koperek lub zielona młoda cebula. Sól do smaku i polej dressingiem.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Wszystko dokładnie wymieszaj i pozostaw sałatkę na 5-10 minut. Jeszcze raz wymieszaj, udekoruj kilkoma gałązkami pietruszki lub koperku i podawaj!

surową marchewkę można dodać do sałatki, startą na grubej tarce lub na krajalnicy do warzyw do koreańskich sałatek. Marchewka doskonale komponuje się ze wszystkimi warzywami i nadaje gotowemu daniu wyjątkowy smak. 

smacznego!

aby zapobiec podrażnieniu błony śluzowej oka podczas krojenia cebuli, opłucz cebulę i nóż zimną wodą. Deska do krojenia nie wchłonie nieprzyjemnego zapachu cebuli, jeśli zetrzesz ją kawałkiem cytryny przed cięciem.

gotuj sałatki tylko z całkowicie schłodzonej żywności. Zrobiona z ciepłej sałaty może szybko się zepsuć.

ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili). 

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Zielona kapusta - 46   kcal/100g
  • Zielona kapusta świeżo mrożona w opakowaniu - 45   kcal/100g
  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Cytryna - 16   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g

Podobne przepisy