skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić sałatkę z jarmużu, papryki i pomidorów? Przygotuj wszystkie warzywa zgodnie z listą. Jeśli masz taką możliwość, użyj młodej kapusty. Ma soczyste, delikatne prześcieradła, które sprawią, że sałatka będzie jaśniejsza i bardziej apetyczna.
Krok 2:
Usuń zepsute zewnętrzne liście z kapusty. Opłucz główkę kapusty pod bieżącą zimną wodą i osusz papierowymi serwetkami. Na kapuście nie powinno pozostać nadmiaru wody. Posiekaj kapustę w cienkie paski i wyślij do głębokiego odpowiedniego naczynia.
Krok 3:
Paprykę opłucz, przekrój na pół i usuń nasiona z rdzeniem. Sałatka będzie wyglądać jaśniej i piękniej, jeśli weźmiesz paprykę w różnych kolorach. Tym razem wzięłam żółtą paprykę. Pokrój więc paprykę w cienkie półkola lub pióra. Wyślij do kapusty.
Krok 4:
Opłucz i osusz pomidory. Pokrój w małe kliny lub duże kostki i dodaj do salaterki. Do sałatek warzywnych zwykle używam kilku pomidorów cherry. Są soczyste, słodkawe, co nadaje gotowemu daniu wyjątkowy smak.
Krok 5:
Cebulę obrać i cienko pokroić. Do sałatek warzywnych idealna jest szalotka, Biała sałata lub czerwona cebula.
Krok 6:
Przygotuj sos. W małym, głębokim pojemniku wymieszaj oliwę z oliwek i sok z połowy cytryny. W razie potrzeby dodaj szczyptę mielonej papryki i innych ulubionych przypraw. Wszystko dokładnie wymieszaj.
Krok 7:
Posyp sałatkę drobno posiekanymi ziołami takie jak: pietruszka, koperek lub zielona młoda cebula. Sól do smaku i polej dressingiem.
Krok 8:
Wszystko dokładnie wymieszaj i pozostaw sałatkę na 5-10 minut. Jeszcze raz wymieszaj, udekoruj kilkoma gałązkami pietruszki lub koperku i podawaj!
surową marchewkę można dodać do sałatki, startą na grubej tarce lub na krajalnicy do warzyw do koreańskich sałatek. Marchewka doskonale komponuje się ze wszystkimi warzywami i nadaje gotowemu daniu wyjątkowy smak.
smacznego!
aby zapobiec podrażnieniu błony śluzowej oka podczas krojenia cebuli, opłucz cebulę i nóż zimną wodą. Deska do krojenia nie wchłonie nieprzyjemnego zapachu cebuli, jeśli zetrzesz ją kawałkiem cytryny przed cięciem.
gotuj sałatki tylko z całkowicie schłodzonej żywności. Zrobiona z ciepłej sałaty może szybko się zepsuć.
ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili).
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Zielona kapusta - 46 kcal/100g
- Zielona kapusta świeżo mrożona w opakowaniu - 45 kcal/100g
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Cytryna - 16 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g