pesto na zimę z bazylii w domu

SOS jako przygotowanie na zimę? Tak, to jest prawdziwe! Spróbuj! Bardzo lubię robić puste miejsca na zimę - wtedy czuję się jak Gospodyni (tak, z wielką literą). Uśmiechniesz się, ale to prawda. Na liście moich dóbr, wśród wielu dżemów i różnych sałatek, pyszni się słynny włoski sos pesto, którego przepis spieszę się z wami podzielić.
LesiaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 13 % 7 g
tłuszcze 84 % 47 g
węglowodany 4 % 2 g
443 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

Czas gotowania: 15 min

1. W misce robota kuchennego Wrzuć bazylię, nasiona słonecznika (lub orzechy), czosnek, parmezan i sok z cytryny. Rozdrobnić.
2. Dodaj oliwę z oliwek, aby uzyskać pożądaną konsystencję. Możesz sprawić, że pesto będzie gęstsze lub bardziej płynne (jak chcesz).
3. Dopraw solą i pieprzem.
4. Część pesto można pozostawić i przechowywać w szczelnym pojemniku w lodówce do dwóch tygodni. Aby jeść pesto z gorącym dodatkiem w zimie, wyślij przedmiot do zamrażarki-tam sos można przechowywać przez 6 miesięcy!

Wzbogać swoją dietę i zawsze bądź pozytywny!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Bazylia świeża - 27   kcal/100g
  • Bazylia suszona - 251   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Suszone całe ziarna krokosza barwierskiego - 615   kcal/100g
  • Nasiona słonecznika - 560   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Parmezan ser 45% tłuszczu - 389   kcal/100g

Podobne przepisy