Chalop uzbecka okroshka

najszybszy, najłatwiejszy, witaminowy, na upalny dzień! Chalop to uzbecka okroshka, zimna, obfita zupa jarzynowa. Jest wiosenno-letni, składa się z ogórków, rzodkiewki i wielu różnych zieleni. I wszystko to jest wypełnione katykiem lub zsiadłym mlekiem. Bardzo smaczne!
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 25 % 1 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 75 % 3 g
20 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 25 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj niezbędne produkty dla chalop. Nowym składnikiem, który odróżnia chalop od naszej okroshki, jest katyk. Jest to mleko fermentowane o wysokiej zawartości tłuszczu. Dlatego katyk smakuje trochę jak kefir lub jogurt, ale jest tak tłusty, że jest w nim łyżka. Dlatego katyk należy rozcieńczyć.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Katyk rozcieńczyć wodą i wymieszać, starając się rozbić wszystkie grudki. Rozcieńczyłem katyk wodą w stosunku 1: 1. Ta mieszanina jest uzyskiwana jako półpłynna, jak kefir o zawartości tłuszczu 2,5%, ale można ją jeszcze bardziej rozcieńczyć.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Umyj, osusz i obierz ogórek. Pokrój miąższ w małe paski. Jeśli skórka ogórków jest delikatna i cienka, nie możesz jej odciąć.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Rzodkiewki umyć, osuszyć i pokroić w małe paski. Jeśli rzodkiewka jest ostra, lepiej ją najpierw posolić i pozostawić na 10 minut, a następnie spłukać czystą wodą.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wszystkie warzywa dokładnie spłucz i strząśnij z wody. Następnie drobno posiekaj warzywa.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Włóż posiekane warzywa do małego rondla. Obierz czosnek, przepuść przez prasę i dodaj do garnka do ziół.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Zetrzyj wszystko tłuczkiem, aby liście wypuściły sok.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Na patelni z ziołami dodaj ogórki i rzodkiewki.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Wypełnij wszystko rozwiedzionym katykiem. Wlej sok z cytryny. Wszystko posolić i wymieszać.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Pozwól chalopowi parzyć przez 5-7 minut, aby sól się rozpuściła. Możesz natychmiast podać chalop na stole lub pozwolić mu ostygnąć przez 20-30 minut w lodówce. Smacznego!

Ilość wody podaną w przepisie można zmniejszyć lub zwiększyć według własnego uznania, w zależności od tego, czy chcesz uzyskać gęstszą, czy cieńszą zupę.

do gotowania lepiej jest użyć neutralnej pod względem smaku wody filtrowanej lub butelkowanej. Jeśli używasz wody z kranu, pamiętaj, że może ona nadać potrawie nieprzyjemny charakterystyczny smak.

jeśli nie masz możliwości zakupu katyku, możesz go zastąpić kefirem lub jogurtem.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ogórki świeże - 15   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Bazylia świeża - 27   kcal/100g
  • Bazylia suszona - 251   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Rzodkiewka - 20   kcal/100g
  • Kefir tłusty - 62   kcal/100g
  • Kefir 1% tłuszczu - 38   kcal/100g
  • Kefir beztłuszczowy - 30   kcal/100g
  • Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45   kcal/100g
  • Kefir 2,5% tłuszczu - 53   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g
  • Kolendra - 25   kcal/100g

Podobne przepisy