skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić sałatkę z wątroby dorsza i awokado? Przede wszystkim przygotuj wszystkie niezbędne składniki. Awokado wybierz dojrzałe, ale niezbyt miękkie, w przeciwnym razie może zamienić się w owsiankę w sałatce. Ogórki kiszone można bezpiecznie zastąpić marynowanymi, smak gotowej sałatki będzie trochę lśnił nowymi nutami i wcale nie będzie gorszy. Zamiast cytryny użyłam soku ze świeżo wyciśniętej limonki i wzięłam oliwę z oliwek z dodatkiem świeżej bazylii.
Krok 2:
Więc najpierw wyjmij ogórki z solanki i pokrój je w cienkie plasterki (około 2-3 milimetry grubości) . Jeśli masz zbyt duże ogórki, pokrój każde koło na kolejne 2-4 części.
Krok 3:
Opłucz zieloną cebulę pod bieżącą wodą, osusz papierowymi serwetkami i drobno posiekaj. Wyślij ogórki i cebulę do salaterki.
Krok 4:
Awokado umyj, przekrój na pół, usuń pestkę i obierz. Pokrój każdą połówkę w średniej wielkości kostkę cienkim, ostrym nożem.
Krok 5:
Wyślij awokado do ogórków i cebuli.
Krok 6:
Z wątroby dorsza odcedź olej, pokrój na kawałki mniej więcej takie same jak awokado.
Krok 7:
Dodaj do salaterki.
Krok 8:
Proponuję użyć drobno posiekanej czerwonej cebuli w sałatce, która doda smaku i jasności gotowemu daniu. Możesz jednak zrobić tylko zieloną cebulę. Dopraw gotową sałatkę oliwą z oliwek, dodaj sok z cytryny lub limonki, lekko sól i pieprz. Odpowiedni jest również bezwonny olej roślinny.
Krok 9:
Delikatnie wymieszaj zawartość salaterki, spróbuj ponownie na soli. Jeśli nie ma wystarczającej ilości soli i kwasu, dodaj brakujący składnik do swoich upodobań. Udekoruj sałatkę ziołami według uznania.
Krok 10:
Gotowe! Możesz podać do stołu!
niewątpliwą zaletą tego przepisu jest to, że sałatka jest przygotowywana bardzo szybko i prosto. Ponadto awokado i wątroba dorsza same w sobie są bardzo przydatnymi pokarmami.
Sałatka byłaby świetną opcją na późny obiad. Doskonale urozmaica świąteczny stół na wieczorze panieńskim.
smacznego!
warzywa najlepiej myć szczotką lub twardą gąbką pod bieżącą wodą.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Awokado - 208 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g
- Ogórki kiszone - 11 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Wątróbka dorsza w oleju - 613 kcal/100g