Sałatka wątróbka dorsza z awokado

Łatwy do przygotowania i przyswojenia! Taka sałatka z wątróbką dorsza i awokado bez majonezu mile zaskoczy Cię prostotą i niezwykłym, ale bardzo harmonijnym smakiem. Doskonale urozmaica codzienne menu i nasyca organizm przydatnymi substancjami i witaminami.
PerłaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 6 % 2 g
tłuszcze 83 % 30 g
węglowodany 11 % 4 g
289 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 10 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić sałatkę z wątroby dorsza i awokado? Przede wszystkim przygotuj wszystkie niezbędne składniki. Awokado wybierz dojrzałe, ale niezbyt miękkie, w przeciwnym razie może zamienić się w owsiankę w sałatce. Ogórki kiszone można bezpiecznie zastąpić marynowanymi, smak gotowej sałatki będzie trochę lśnił nowymi nutami i wcale nie będzie gorszy. Zamiast cytryny użyłam soku ze świeżo wyciśniętej limonki i wzięłam oliwę z oliwek z dodatkiem świeżej bazylii.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Więc najpierw wyjmij ogórki z solanki i pokrój je w cienkie plasterki (około 2-3 milimetry grubości) . Jeśli masz zbyt duże ogórki, pokrój każde koło na kolejne 2-4 części.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Opłucz zieloną cebulę pod bieżącą wodą, osusz papierowymi serwetkami i drobno posiekaj. Wyślij ogórki i cebulę do salaterki.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Awokado umyj, przekrój na pół, usuń pestkę i obierz. Pokrój każdą połówkę w średniej wielkości kostkę cienkim, ostrym nożem.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wyślij awokado do ogórków i cebuli.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Z wątroby dorsza odcedź olej, pokrój na kawałki mniej więcej takie same jak awokado.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Dodaj do salaterki.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Proponuję użyć drobno posiekanej czerwonej cebuli w sałatce, która doda smaku i jasności gotowemu daniu. Możesz jednak zrobić tylko zieloną cebulę. Dopraw gotową sałatkę oliwą z oliwek, dodaj sok z cytryny lub limonki, lekko sól i pieprz. Odpowiedni jest również bezwonny olej roślinny.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Delikatnie wymieszaj zawartość salaterki, spróbuj ponownie na soli. Jeśli nie ma wystarczającej ilości soli i kwasu, dodaj brakujący składnik do swoich upodobań. Udekoruj sałatkę ziołami według uznania.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Gotowe! Możesz podać do stołu!

niewątpliwą zaletą tego przepisu jest to, że sałatka jest przygotowywana bardzo szybko i prosto. Ponadto awokado i wątroba dorsza same w sobie są bardzo przydatnymi pokarmami.

Sałatka byłaby świetną opcją na późny obiad. Doskonale urozmaica świąteczny stół na wieczorze panieńskim.

smacznego!

warzywa najlepiej myć szczotką lub twardą gąbką pod bieżącą wodą.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Awokado - 208   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g
  • Ogórki kiszone - 11   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Wątróbka dorsza w oleju - 613   kcal/100g

Podobne przepisy