Sałatka marchewkowa z selerem

sałatka bogata w witaminy jest bardzo prosta w przygotowaniu! Ta prosta i bardzo łatwa w przygotowaniu sałatka jest bardzo lubiana nie tylko przez tych, którzy podążają za swoją figurą, ale także przez tych, którzy nie lubią spędzać dużo czasu w kuchni, ponieważ można ją przygotować w zaledwie 15 minut. Dwie duże marchewki dają cztery porcje doskonałej lekkiej przekąski do mięsa. Warzywa od czasów starożytnych były stałymi składnikami rosyjskiego stołu. Były spożywane na surowo, gotowane, gotowane na parze, pieczone, solone i fermentowane. Sałatki pojawiły się znacznie później, w XIX wieku i najpierw zrobiono je z jednego warzywa, jak na przykład ten przepis kulinarny.
NashaDashaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 10 % 1 g
tłuszcze 30 % 3 g
węglowodany 60 % 6 g
56 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 15 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.

marchew i korzeń selera należy umyć i obrać, marchewkę pokroić w paski, seler w cienkie plasterki, wymieszać.
W osobnej misce wymieszaj sok z cytryny i cukier, lepiej zrobić to trzepaczką, aby cukier całkowicie się rozpuścił i polać sałatkę tą mieszanką i odstawić na chwilę.
teraz przygotowujemy sos sałatkowy. Aby to zrobić, śmietanę należy doprawić do smaku solą i pieprzem.
Sałatka marchewkowa z selerem doprawić kwaśną śmietaną tuż przed podaniem.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g
  • Korzeń selera - 32   kcal/100g

Podobne przepisy