skład / składniki
metoda gotowania
jak zrobić sałatkę z selerem, ananasem i jabłkiem z serem? Aby przygotować Super witaminową i satysfakcjonującą sałatkę, potrzebujemy: łodyg selera, słodko-kwaśnego jabłka, ananasów (można użyć puszkowanych, ale zdrowszych dla figury - świeżego ananasa), dowolnego twardego sera (na przykład rosyjskiego), orzechów włoskich. Do dressingu użyjemy niesłodzonego jogurtu, takiego jak grecki lub kwaśna śmietana. Jeśli nie jesteś na diecie, możesz doprawić sałatkę majonezem.
oddziel łodygi selera od siebie, Usuń zielenie. Do sałatki trafiają tylko łodygi. Dobrze umyj pod bieżącą wodą. Pokrój cienko na małe talerze.
obierz Jabłko, usuń rdzeń i pokrój w drobną kostkę.
obierz ananasa, Wytnij twardy środek i pokrój miąższ również w kostkę.
zetrzyj ser na grubej tarce.
posiekaj obrane jądra orzechów włoskich w moździerzu lub drobno posiekaj nożem.
teraz wymieszaj wszystkie przygotowane składniki z wyjątkiem orzechów włoskich. Sól do smaku i dopraw jogurtem lub niskotłuszczową śmietaną.
lepiej dodać orzechy przed użyciem, jak z nimi sałatka ciemnieje i nabiera niezbyt apetycznego szarego koloru.
ułóż sałatkę ze zjeżdżalnią w głębokiej misce sałatkowej. Na wierzch obficie posyp posiekanymi orzechami włoskimi. Podajemy do stołu.
dla kobiet seler jest przydatny przede wszystkim dlatego, że pozwala zachować szczupłą sylwetkę dzięki niskiej zawartości kalorii. Normalizuje metabolizm i metabolizm wody i soli, poprawia trawienie, przyspieszając przetwarzanie żywności i zapobiegając jej przekształcaniu w tłuszcze. Dlatego ważne jest, aby jeść łodygi w diecie. Unikalna kompozycja łodyg selera eliminuje stres i zmęczenie, ma korzystny wpływ na stan skóry, paznokci i włosów.
łodygi selera przygotowują zupy, koktajle, soki i oczywiście sałatki. Seler dobrze komponuje się z owocami i warzywami. Bardzo harmonizuje w sałatkach z jabłkiem.
ważne jest, aby zdawać sobie sprawę, że w naturze nie ma przepisów ani produktów, które z pewnością są dobre dla wszystkich ludzi lub bezwarunkowo szkodliwe dla wszystkich. Podobnie jak w przypadku leków, a także w żywieniu, istnieją wskazania i przeciwwskazania, dzienne Indywidualne normy spożycia, a dla większości ludzi wszystko to jest bardzo spersonalizowane. Jednocześnie istnieje wiele mitów "o prawidłowym odżywianiu" (na przykład: tłuszcz jest zły), które zniekształcają samą istotę tej koncepcji iw takiej zniekształconej formie rozprzestrzeniają się w Internecie i mediach. Dlatego pamiętaj, że każdy "przepis PP" będzie miał związek z prawidłowym odżywianiem tylko warunkowo, nie należy go traktować jako dogmatu. I nawet jeśli autor przepisu, "specjalista od zdrowego odżywiania" lub dietetyk i trener fitness nazywa coś przydatnym (PP) lub szkodliwym, być może nie jest to dla ciebie osobiście.
opinia administracji serwisu o prawidłowym odżywianiu może nie pokrywać się z opinią autora PP przepisu!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Acedofilina 3,2% tłuszczu - 58 kcal/100g
- "Rastishka" - 122 kcal/100g
- Jogurt pitny "Danon" - 76 kcal/100g
- Jogurt do picia "Agusha" - 87 kcal/100g
- "Actimel" naturalny - 83 kcal/100g
- Jogurt "Danon" 2,2% tłuszczu - 96 kcal/100g
- "majetel" - 48 kcal/100g
- Jogurt" Ehrmann " tłusty - 152 kcal/100g
- Jogurt 3,5% tłuszczu - 68 kcal/100g
- Jogurt naturalny 1,5% tłuszczu - 48 kcal/100g
- Niskotłuszczowy jogurt mleczny - 38 kcal/100g
- Jabłka - 47 kcal/100g
- Jabłka Suszone - 210 kcal/100g
- Mus jabłkowy w puszkach - 61 kcal/100g
- Orzechy włoskie - 650 kcal/100g
- Czarny orzech angielski - 628 kcal/100g
- Czarny orzech perski - 651 kcal/100g
- Masło orzechowe - 925 kcal/100g
- Ser"Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser"Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser"Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser Chester 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser "Emmental" 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Litewski ser - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Ananasy - 49 kcal/100g
- Ananasy w puszkach - 57 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Łodyga selera - 12 kcal/100g