Sałatka z selerem, ananasem i jabłkiem z serem

bardzo zdrowa i łatwa sałatka do prawidłowego odżywiania. Łodygi selera, które są częścią tej sałatki, są przydatne do celów dietetycznych, 100 g świeżego selera zawiera tylko 13 kcal. Stosowanie selera jest zalecane w cukrzycy, ponieważ pomaga obniżyć poziom glukozy we krwi.
hallen-bunnyAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 8 % 1 g
tłuszcze 8 % 1 g
węglowodany 83 % 10 g
54 kcal
IG: 0 / 100 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 20 min

jak zrobić sałatkę z selerem, ananasem i jabłkiem z serem? Aby przygotować Super witaminową i satysfakcjonującą sałatkę, potrzebujemy: łodyg selera, słodko-kwaśnego jabłka, ananasów (można użyć puszkowanych, ale zdrowszych dla figury - świeżego ananasa), dowolnego twardego sera (na przykład rosyjskiego), orzechów włoskich. Do dressingu użyjemy niesłodzonego jogurtu, takiego jak grecki lub kwaśna śmietana. Jeśli nie jesteś na diecie, możesz doprawić sałatkę majonezem.

oddziel łodygi selera od siebie, Usuń zielenie. Do sałatki trafiają tylko łodygi. Dobrze umyj pod bieżącą wodą. Pokrój cienko na małe talerze.

obierz Jabłko, usuń rdzeń i pokrój w drobną kostkę.

obierz ananasa, Wytnij twardy środek i pokrój miąższ również w kostkę.

zetrzyj ser na grubej tarce.

posiekaj obrane jądra orzechów włoskich w moździerzu lub drobno posiekaj nożem.

teraz wymieszaj wszystkie przygotowane składniki z wyjątkiem orzechów włoskich. Sól do smaku i dopraw jogurtem lub niskotłuszczową śmietaną.

lepiej dodać orzechy przed użyciem, jak z nimi sałatka ciemnieje i nabiera niezbyt apetycznego szarego koloru.

ułóż sałatkę ze zjeżdżalnią w głębokiej misce sałatkowej. Na wierzch obficie posyp posiekanymi orzechami włoskimi. Podajemy do stołu.

dla kobiet seler jest przydatny przede wszystkim dlatego, że pozwala zachować szczupłą sylwetkę dzięki niskiej zawartości kalorii. Normalizuje metabolizm i metabolizm wody i soli, poprawia trawienie, przyspieszając przetwarzanie żywności i zapobiegając jej przekształcaniu w tłuszcze. Dlatego ważne jest, aby jeść łodygi w diecie. Unikalna kompozycja łodyg selera eliminuje stres i zmęczenie, ma korzystny wpływ na stan skóry, paznokci i włosów.

łodygi selera przygotowują zupy, koktajle, soki i oczywiście sałatki. Seler dobrze komponuje się z owocami i warzywami. Bardzo harmonizuje w sałatkach z jabłkiem.

ważne jest, aby zdawać sobie sprawę, że w naturze nie ma przepisów ani produktów, które z pewnością są dobre dla wszystkich ludzi lub bezwarunkowo szkodliwe dla wszystkich. Podobnie jak w przypadku leków, a także w żywieniu, istnieją wskazania i przeciwwskazania, dzienne Indywidualne normy spożycia, a dla większości ludzi wszystko to jest bardzo spersonalizowane. Jednocześnie istnieje wiele mitów "o prawidłowym odżywianiu" (na przykład: tłuszcz jest zły), które zniekształcają samą istotę tej koncepcji iw takiej zniekształconej formie rozprzestrzeniają się w Internecie i mediach. Dlatego pamiętaj, że każdy "przepis PP" będzie miał związek z prawidłowym odżywianiem tylko warunkowo, nie należy go traktować jako dogmatu. I nawet jeśli autor przepisu, "specjalista od zdrowego odżywiania" lub dietetyk i trener fitness nazywa coś przydatnym (PP) lub szkodliwym, być może nie jest to dla ciebie osobiście.
opinia administracji serwisu o prawidłowym odżywianiu może nie pokrywać się z opinią autora PP przepisu!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Acedofilina 3,2% tłuszczu - 58   kcal/100g
  • "Rastishka" - 122   kcal/100g
  • Jogurt pitny "Danon" - 76   kcal/100g
  • Jogurt do picia "Agusha" - 87   kcal/100g
  • "Actimel" naturalny - 83   kcal/100g
  • Jogurt "Danon" 2,2% tłuszczu - 96   kcal/100g
  • "majetel" - 48   kcal/100g
  • Jogurt" Ehrmann " tłusty - 152   kcal/100g
  • Jogurt 3,5% tłuszczu - 68   kcal/100g
  • Jogurt naturalny 1,5% tłuszczu - 48   kcal/100g
  • Niskotłuszczowy jogurt mleczny - 38   kcal/100g
  • Jabłka - 47   kcal/100g
  • Jabłka Suszone - 210   kcal/100g
  • Mus jabłkowy w puszkach - 61   kcal/100g
  • Orzechy włoskie - 650   kcal/100g
  • Czarny orzech angielski - 628   kcal/100g
  • Czarny orzech perski - 651   kcal/100g
  • Masło orzechowe - 925   kcal/100g
  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser"Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser Chester 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser "Emmental" 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Litewski ser - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Ananasy - 49   kcal/100g
  • Ananasy w puszkach - 57   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Łodyga selera - 12   kcal/100g

Podobne przepisy