Sałatka z kapusty pekińskiej z oliwą z oliwek i kukurydzą

Lekka, soczysta i umiarkowanie słodka zdrowa sałatka! Taką sałatkę można jeść bez obawy, że w jakiś sposób wpłynie to na figurę, ponieważ jest dietetyczna. Wyjątkiem jest tylko olej użyty do jego przygotowania, a nawet wtedy jest go bardzo mało.
Pirko RitaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 14 % 2 g
tłuszcze 29 % 4 g
węglowodany 57 % 8 g
69 kcal
IG: 25 / 75 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 25 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przede wszystkim zajmiemy się głównym składnikiem tej sałatki, a mianowicie kapustą pekińską. Na początku umyj go pod zimną bieżącą wodą, a następnie potrząśnij nim nad zlewem, aby pozbyć się nadmiaru wody. Następnie osusz go ręcznikiem kuchennym i pozwól mu trochę wyschnąć, aby woda pozostała między arkuszami sałaty nie dostała się do sałatki. Teraz odetnij łodygę, nie będziemy jej potrzebować. Posiekaj kapustę pekińską.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Już posiekaną kapustę potrząśnij trochę rękami. Odbywa się to, aby kapusta stała się bardziej miękka, a gotowa sałatka byłaby bardziej delikatna i miękka. Włóż gotową kapustę do głębokiego pojemnika.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Teraz otwórz słoik kukurydzy w puszkach, spuść płyn, w którym się znajdował (w sałatce nie powinno być płynu), a następnie dodaj go do pojemnika na kapustę.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Koperek wypij, trochę osusz i drobno posiekaj. Dodaj warzywa do kapusty i kukurydzy.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Teraz wlej trochę oleju i dodaj trochę soli. Wymieszaj sałatkę, aby wszystkie składniki były równomiernie rozłożone.

taka sałatka jest odpowiednia nie tylko dla tych, którzy monitorują odżywianie i sylwetkę, ale także dla wegetarian i tych, którzy przestrzegają postu. O tak, zupełnie zapomniałem, a dla tych, którzy lubią chrupać!
oprócz tego, że sałatka może być spożywana jako samodzielne danie, może być podawana jako dodatek warzywny, na przykład do kawałka mięsa.
Ponadto, aby urozmaicić smak sałatki podczas jej przygotowywania, możesz użyć innych ziół, takich jak kolendra. Dodając go, smak sałatki zmieni się radykalnie, ponieważ ta zielona ma swój własny specyficzny smak. Inny smak sałatki można zmienić, zastępując SOS. Aby to zrobić, zamiast oleju musisz dodać śmietanę lub majonez (aby był mniej tłusty, możesz wymieszać majonez z oliwą z oliwek, uzyskując bardziej płynny dressing).
eksperymentuj, ponieważ jak nie ugotujesz tej sałatki, nadal będzie smaczna, a także zdrowa, lekka i kolorowa.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Kapusta pekińska - 16   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Kukurydza cukrowa w puszkach - 79   kcal/100g

Podobne przepisy