rzodkiewka z kwaśną śmietaną

prosta, szybka i bardzo smaczna sałatka. Tylko magazyn witamin! Pyszna sałatka o orzeźwiającym i świeżym smaku, bardzo zdrowa. Gotuję go na obiad dość często, czasami eksperymentuję, dodając kukurydzę, zioła lub przyprawy. Ale po prostu ze śmietaną wcale nie jest gorszy. Spróbuj!
LondonAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 22 % 2 g
tłuszcze 33 % 3 g
węglowodany 44 % 4 g
53 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 20 min

1. Umyj rzodkiewkę, usuń z niej skórkę.

2. Zetrzyj warzywa korzeniowe na grubej tarce.

3. Dodaj sól, wymieszaj.

4. Włóż śmietanę do rzodkiewki, wymieszaj.

sałatka jest gotowa i możesz ją podać. Możesz schłodzić go w lodówce przed podaniem.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Rzodkiewka Biała - 21   kcal/100g

Podobne przepisy