zielone pomidory z chrzanem na zimę

pikantna i oryginalna przekąska-czego potrzebujesz na świąteczny stół! Energiczna, szmaragdowo-Zielona przekąska bardzo podoba się mężowi i zachwyca gości. Miłośnicy ostrego z pewnością przypadną do gustu!
AdelineAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 25 % 2 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 75 % 6 g
31 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 30 min

aby przygotować tę oryginalną i bardzo pikantną szmaragdową przekąskę, potrzebujesz zielonych pomidorów-pomidorów specjalnych odmian, które nawet po osiągnięciu dojrzałości zachowują zielony kolor. Lepiej wybrać odmianę, aby pomidory smakowały słodko, a nie kwaśno. Papryka jest również zielona.

Umyj pomidory, usuń łodygi, pokrój na duże kawałki i posiekaj blenderem (lub możesz obrócić je przez maszynkę do mięsa). Posolić.

chrzan obierz i zetrzyj na grubej tarce, drobno posiekaj obrany czosnek lub zetrzyj. Dodaj je do pomidorów.

z umytej papryki Usuń szypułki i nasiona i drobno posiekaj. Jeśli chcesz, aby przekąska była tak pikantna, jak to możliwe, możesz zostawić nasiona. Dodaj posiekaną paprykę do pomidorów i chrzanu, dokładnie mieszając.

zielone pomidory z chrzanem są gotowe na zimę! Możesz ułożyć go w wysterylizowanych słoikach, a następnie szczelnie zamknąć pokrywkami i przechowywać w lodówce.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Chrzanów - 49   kcal/100g
  • Chrzan tarty z cytryną - 117   kcal/100g
  • Chrzan tarty z czosnkiem - 72   kcal/100g
  • Chrzan tarty stołowy - 117   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Chili - 40   kcal/100g
  • Pomidory zielone - 20   kcal/100g

Podobne przepisy